V, K og stort flertal af danskerne er klar til at hæve prisen på cigaretter

68 procent af de adspurgte er for at hæve tokaksafgifterne, viser Gallup-måling. Samtidig vurderer en undersøgelse, at prisen på en pakke cigaretter kan sættes op til 65 kroner, uden at dette koster statskassen tabte indtægter.

Flere undersøgelser peger på, at en prisstigning for cigaretter er det mest effektive middel til at få folk til at holde op med at ryge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har netop ringet til frokostpause på Niels Brock Gymnasium i København. Selv om eleverne ikke må ryge lige foran skolen på grund af et forbud, afslører tusindvis af cigaretskodder samt grupperne af unge klumpet sammen op ad muren, at rygning alligevel finder sted.

Hvor en stor gruppe af andre elever netop har sat kursen mod Nørreport for at købe pølsehorn, durum eller sodavand, er Alexander Jappe og Maria Lloren blevet tilbage for at ryge.

Nyheden om de Konservatives forslag om at hæve afgiften på cigaretter med mere er også nået frem til dem. Om det vil have nogen effekt, er der delte meninger om.

»En prisstigning vil nok gøre, at jeg køber en enkelt pakke smøger i stedet for to, når jeg skal i byen. Men jeg tænkte ikke over prisen, da jeg begyndte at ryge,« siger Alexander Jappe på 18 år.

Marie Lloren på 15 år nikker til Alexanders kommentar. Hun mener dog, at prisen højst sandsynligt vil have en effekt på helt unge rygere.

»Hvis prisen stiger, vil det gøre det sværere at få adgang til cigaretter. Men jeg tænker, at mange så måske vil begynde at dele pakkerne,« siger hun.

Alexander Jappe har røget i omkring seks år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Tror I, at en prisstigning vil hindre, at flere unge begynder at ryge?

»Nej,« svarer Alexander Jappe.

»Ja,« mener Maria Lloren.

En stigning på 50 procent

Stadig flere partier i Folketinget er parate til at hæve afgifterne på cigaretter markant, som det er sket i andre lande i Europa. Måske så meget, at en pakke med 20 cigaretter vil komme til at koste 60 til 65 kroner.

Ud over venstrefløjen er de to regeringspartier Venstre og de Konservative positive over for at hæve afgifterne.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, som tidligere har været imod at hæve afgifterne, siger til Berlingske:

»I Venstre synes vi, at cigaretterne skal være dyrere, fordi det vil få færre til at ryge. Men man bliver nødt til at gøre det på den kloge måde, så vi ikke bliver oversvømmet af illegale cigaretter.«

Morten Grønbæk, direktør for Center for Folkesundhed

»Og når Liberal Alliance siger, at tobaksrygning er et frit valg, så er det forkert. Det er jo ikke sådan, at man står op om morgenen og siger, at i dag vil jeg ryge 15 cigaretter, og i morgen vil jeg ikke ryge. «


Jane Heitmann erkender, at der ikke internt i regeringen er opbakning til forslaget. Selv om Konservative gerne så prisen på en pakke cigaretter sat op til 60 kroner fra de nuværende 42 kroner, er Liberal Alliance fortsat imod.

»Så jeg taler kun på vegne af Venstre,« siger Jane Heitmann.

Radikale og partierne på venstrefløjen støtter et beslutningsforslag, som oppositionen har fremsat i Folketinget om at hæve afgifterne markant.

»Rød blok er enig om, at der skal gøres noget – det eneste, vi ikke er helt enige om, er, hvor meget afgiften skal stige. Vi bliver nødt til at stoppe den kurve af unge rygere, der nu igen er for opadgående,« siger SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Dansk Folkeparti er dog imod afgiftsstigningen, fordi den vil føre til mere grænsehandel, og fordi højere cigaretpriser vil ramme lavtuddannede hårdest – lavtuddannede er den befolkningsgruppe, der ryger mest og har det laveste rådighedsbeløb.

»Jo yngre man er, jo færre penge vil man have til at kunne betale for cigaretter,« siger Maria Lloren fra Niels Brock Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

»Vi ser gerne, at afgifterne på tobak stiger i takt med andre priser, men vi ønsker ikke, at de stiger meget mere,« siger formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF).

Hun undrer sig over dem, der tror, at rygere stopper med at ryge, fordi prisen stiger.

»Så simpelt er det ikke. Og de, der siger sådan, ved ikke nok om de mennesker, de taler om. De har mange andre problemer, end at de ryger,« siger Liselott Blixt.

Liberal Alliances modstand skyldes ifølge sundhedsordfører May-Britt Kattrup først og fremmest, at partiet ikke ønsker at øge skattetrykket.

Til spørgsmålet om, hvorvidt cigaretafgifter kan indgå i en afgiftsomlægning, hvor andre skatter sættes ned, siger hun, at man »aldrig skal sige aldrig«.

Socialdemokratiet træder indtil videre vande. Partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, har trods flere henvendelser ikke været til at træffe. I maj sagde han til Fyens Stiftstidende, at partiet endnu ikke har haft en drøftelse af dette.

Grænsehandel og illegal tobak

Hidtil har det fremherskende argument imod at hæve afgifterne på cigaretter været hensynet til en stigende grænsehandel og flere illegale cigaretter. Helt nye beregninger fra Skatteministeriet viser dog, at man kan hæve prisen helt op til 65 kroner for en pakke cigaretter, uden at staten taber provenue.

Først når prisen stiger til mere end 65 kroner pr. pakke, vil det betyde færre indtægter til staten. De flere penge, staten får ind ved højere afgifter pr. pakke cigaretter, modsvares af øget grænsehandel, smugleri og færre rygere, skriver Skatteministeriet.

Samtidig viser en helt ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, at 68 procent af de adspurgte mener, at afgifterne på tobak bør hæves.

Kun 19 procent mener, at tobaksafgifterne bør forblive uændrede. Blandt vælgerne i samtlige partier i Folketinget er der således i målingen et markant flertal blandt de adspurgte for at hæve afgifterne og gøre cigaretter og anden tobak dyrere. Dette gælder ifølge meningsmålingen også Dansk Folkepartis og Liberal Alliances vælgere.

Flere unge begynder at ryge

Direktøren for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, er glad for det stemningsskifte, der er på vej i forhold til højere cigaretpriser.

Det svarer til de holdninger, han møder rundtom i landet, når han taler om rygningens skadevirkninger.

Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører

»Så simpelt er det ikke. Og de, der siger sådan, ved ikke nok om de mennesker, de taler om. De har mange andre problemer, end at de ryger.«


En undersøgelse fra instituttet viste i foråret, at der i dag er flere unge, der begynder at ryge, end tilfældet var for fire år siden.

»Den nye udvikling forskrækker mange, fordi man har tænkt, at det der med tobakken går den rigtige vej og med tiden vil løse sig selv. Men det er ikke nogen naturlov,« siger Morten Grønbæk.

Alle undersøgelser viser entydigt, at prisen er det mest effektive instrument til at få rygere til at kvitte tobakken eller få andre til at undlade at begynde.

»De, der siger andet, lyver. Prisen betyder noget, helt overordnet. Man kan gemme tobakken væk eller pakke den ind i gråt papir, men det, der virker allerbedst, er at sætte prisen op. Det vil have en effekt på alle i befolkningen, men i endnu højere grad på unge, der er mere følsomme over for prisen. Desuden er det de færreste unge, der tager over grænsen og køber cigaretter,« siger Morten Grønbæk.

100 kroner for en pakke cigaretter i Norge

Hvert år dør 13.500 af tobaksrygning i Danmark. En international sammenligning viser, at tobakspriserne i Tyskland nu er på niveau med de billige danske cigaretter. I Sverige og Finland tager man godt fem kroner mere for en pakke, mens briterne tager mere end 60 kroner og nordmændene cirka 100 kroner.

Ud over grænsehandel lyder et væsentligt argument, at forhøjelser af afgifter vil ramme hårdest blandt lavtuddannede, som ofte ryger mere, og for hvem prisen betyder mere?

»Det er rigtigt på den korte bane, men ikke på den lange. Der er ingen storrygere, som er holdt op med at ryge, der har fortrudt dette. Og når Liberal Alliance siger, at tobaksrygning er et frit valg, så er det forkert, for det er jo ikke sådan, at man står op om morgenen og siger, at i dag vil jeg ryge 15 cigaretter, og i morgen vil jeg ikke ryge. Er man afhængig af tobak, så ryger man dagligt. På den lidt længere bane vil det betyde, at dem fra de lavere sociale lag lever 10-15 år længere, hvis de holder op med at ryge,« siger Morten Grønbæk.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard mener, at forbruget af cigaretter ifølge undersøgelser falder tre til fire procent, såfremt prisen stiger med ti procent.

Mads Brandorff har tidligere været stoppet med rygning, men begyndte igen, efter at han startede på Niels Brock Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

»For lavindkomstgrupper og blandt unge vil faldet endda være større. For unge er effekten først og fremmest, at de undlader at begynde, mens ældre nedsætter forbruget,« siger Jes Søgaard.

Professoren mener dog, at øgede afgifter ikke bør stå alene.

»Man bør koble afgifter sammen med en model, hvor man især støtter lavindkomstgrupper i forsøget med at holde op med at ryge. Det kan være i form af gratis nikotintyggegummi, plastre, og hvad der ellers findes. Det, der fungerer bedst, er en kombination af målrettet hjælp til rygestop til den enkelte og prisen,« siger Jes Søgaard.

Tilbage på Niels Brock Gymnasium ryger Mads Brandorff på 21 år en cigaret i selskab med sin veninde. Han fortæller, at det er en stor del af det sociale liv at gå ud i pausen og ryge, og at det derfor er svært for ham at konkludere, om en prisstigning vil have en effekt.

Han anerkender dog, at mange formentligt vil begynde at tænke mere over, om det nu også er godt at købe cigaretterne.

»Jeg tænker, at man vil begynde at tænke over prisen, hvis den stiger. Jeg ryger selv rulletobak, fordi det er billigere, så lidt tænker man jo over prisen.«