Sådan brænder Danmark 175 millioner kroner af på piratindsatser i Vestafrika

Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet har fået 175 millioner kroner til piratindsatser i Vestafrika. Nu kan Berlingske afsløre, hvor pengene skal bruges.

Pirater er oftest mænd fra fattige baggrund i Nigerdeltaet. Rapporter har blandt andet beskrevet, hvordan piraterne her er mere voldsparate end andre steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE ESIRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Guineabugten er det farligste farvand i verden.

Det mantra messer søfolk, ministerier i Danmark og maritime interesseorganisationer igen og igen, og der er bestemt også noget at snakke om. Farvandet står for de fleste piratangreb i verden, og de vestafrikanske pirater er berygtede for deres voldsparathed.

Derfor har Danmark afsat 175 millioner kroner til at sikre, at landene i området fremover bliver bedre til at bekæmpe pirateri. De skal bruges over de næste fem år, hvor man altså vil kunne finde danske soldater og embedsmænd i de fem lande Togo, Ghana, Nigeria, Benin og Elfenbenskysten.

Berlingske har fået lov at se rapporten for, hvordan pengene skal bruges i området, og kan derfor nu afsløre, at Danmark vil bygge fængselspladser i enten Nigeria eller Togo. Men det er kun 28 af de 175 millioner kroner, der skal bruges på fængsler.

Ifølge rapporten skal pengene derudover bruges på tre indsatser.

Bedre politi

For det første skal Danmark bidrage til at forbedre landenes politiarbejde. Det kommer til at foregå i samarbejde med Interpol, der skal træne landenes politistyrker i at gå om bord på mistænkelige skibe samt indsamling af beviser, der kan bidrage til, at eventuelle pirater bliver retsforfulgt retfærdigt.

Det er der afsat 25 millioner kroner til:

»I alt skal fem sager i løbet af de år, vi er aktive i området, bruge beviser indsamlet på gerningssteder i retssager«, står der blandt andet som et delmål i rapporten, ligesom at samarbejdet med Interpol skal sikre, at der i 2026 er 25 procent færre piratangreb i havn.

Frømandskorps på vej

Militæret har øremærket  70 millioner kroner til at træne lokale soldater i selv at kunne bevogte kystlinjen.

Det bliver blandt andet Frømandskorpset, der skal uddanne et lokalt frømandskorps i Ghana.

Det sidste projekt, som Danmark støtter, er en udbygning og opdatering af et grænseoverskridende kommunikationssystem, der kan bruges til at opspore pirater.

Danmark har siden 2015 støttet arbejdet, som blandt andet FN står for i området. Det er sket med midler fra den såkaldte Freds- og Stabiliseringsfond, der er en tværministeriel fond mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet.