Over hver anden kommune opfordres til tiltag mod corona

54 af landets 98 kommuner overskrider smittegrænser. Greve Kommune på Sjælland vil have øget testkapaciteten.

Greve Kommune, tirsdag den 31. august 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I over halvdelen af landets kommuner er coronasmitten så høj, at det anbefales, at der indføres tiltag over for smitten.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Tidligere trådte en automatisk nedlukning af kommuner og sogne i kraft, når coronasmitten blev høj nok. Det blev ændret fra september.

Nu opfordres der i stedet til, at der indføres tiltag for at vende udviklingen. Det er tilfældet i 54 af landets 98 kommuner.

En af de kommuner, hvor smitten er høj, er Greve Kommune på Sjælland. Ifølge borgmester Pernille Beckmann (V) mangler der testkapacitet.

»Lige nu står vores borgere i lange køer og kan ikke få tider. Det er en kæmpe udfordring for at bryde smittekæderne,« siger hun.

Ifølge hende betyder det, at mange vælger testen fra, fordi de ikke gider at køre langt for at få den.

Kommuner opfordres til at gribe ind, når der i kommunen har været mindst 20 registrerede smittetilfælde i seneste syv dage.

Samtidig skal antallet af smittede svare til, at der ville have været mindst 400 tilfælde, hvis kommunen havde haft 100.000 borgere.

Greve Kommune har, hvad der svarer til 436 smittede pr. 100.000 indbyggere. Kun fire kommuner har et højere incidenstal.

Når smitten overskrider de to grænser, træder en række anbefalinger i kraft.

Det er blandt andet tiltag i dagtilbud og grundskoler, der anbefales, men Pernille Beckmann fra Greve så gerne tydeligere rammer.

»Jeg ser gerne en model, hvor regeringen og sundhedsmyndighederne bliver lidt mere faste i kødet, for hvad kommunerne skal.«

»Når de siger »skal«, vil de også forpligte sig til at kompensere os økonomisk,« siger borgmesteren og peger på, at opfordringerne udfordrer økonomien.

Det skyldes for eksempel, hvis der skal ekstra personale på, og hvis der skal være mere afstand mellem børnene i institutionerne.

/ritzau/