Anders Tegnell forsøger at berolige nabolande: Svenskere kan blive de mest sikre gæster

I Sverige frygter man at blive isoleret, når grænserne igen åbner. Sverige har fulgt en anden strategi i bekæmpelsen af coronavirus, men der er ingen grund til at være bange for svenskerne, siger myndighederne hinsidan.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Antallet af smittede og døde af covid-19 er langt større i Sverige end i resten af de nordiske lande. Det skyldes formentlig, at svenskerne ikke på samme måde som andre har lukket samfundet ned og stadig satser på, at en kontrolleret smittespredning skal skabe en form for flokimmunitet i befolkningen.

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, er ansigtet på de svenske sundhedskampagner.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix.

Det betyder dog, at man i både Norge, Finland og Danmark er skeptiske over for at åbne grænserne mod Sverige i den kommende tid. Men det er der ingen grund til, siger den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell.

»Når vi kommer frem til sommeren, kan det være, at der er så tilpas mange immune i Sverige, at det vil være sikrere, at det er svenskere, der kommer, end nogen andre,« siger han ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Han peger på, at det ikke var besøgende italienere, franskmænd eller briter, der førte smitten til hverken Sverige eller de andre nordiske lande. Det var derimod svenskere, som havde været udenlands, som tog coronasmitten med tilbage.

»Så hvis vores nabolande skal gøre noget ud fra den erfaring, så skal de forhindre deres egne borgere i at rejse til Sverige,« siger Anders Tegnell til Sveriges Radio.

Tidligere på ugen viste beregninger fra den videnskabelige onlinepublikation Our World in Data, at Sverige over syv dage har registreret flere coronarelaterede dødsfald pr. indbygger end noget andet europæisk land.

I gennemsnit har Sverige mellem den 12. og 19. maj bekræftet 6,25 daglige coronadødsfald pr. en million indbyggere.

For nylig sagde den finske indenrigsminister, Maria Ohisalo, at Sverige kan holdes ude fra de kommende grænseåbninger, og Finlands epidemichef, Mika Salminen, har givet udtryk for, at svenskerne fortsat ikke bør lukkes ind over grænsen.

I Norge har Frode Forland fra landets sundhedsstyrelse sagt, at det kan blive nødvendigt at fastholde de lukkede grænser til Sverige, mens andre grænser åbner.

Og i Danmark har flere partier – heriblandt Venstre og de Konservative – talt for at åbne grænserne for Norge og Tyskland før Sverige.

I alle tre lande lyder begrundelsen, at smittespredningen er større i Sverige, end den er i de øvrige lande.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde (S), har ellers igen og igen forklaret udenlandske journalister, at det ikke er svenskerne, der er forkert på den.

»Ja, vi mener stadig, at vores strategi fungerer,« sagde hun for nylig i et interview til CNN og tilføjede:

»Vi har samme mål som andre lande: At redde liv og få vores sundhedssystem til at fungere, selv om det er meget hårdt for dem, der arbejder der.«

Den danske regering fremlægger senest 28. maj en plan for en gradvis genåbning af de danske grænser.