Cordua & Steno 20. februar: Borgerlig forbrødring kræver liberalt opgør med internationalisme og individualisme

Debat om nordsøoliens fremtid, DF stiller betingelser for borgerlig forbrødring, Marlene Wind om tribaliseringen af Europa, V-borgmester om indvandrerkvinder under social kontrol og Irland efter valget i Cordua & Steno på Berlingske torsdag.

Jarl Cordua og Torben Steno er værter på podcasten. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Der er politisk pres for at lade den resterende del af Nordsøolien blive i jorden. Men en undersøgelse bestilt af olieindustrien viste for nyligt, at det nok vil være bedst for klimaet, at Danmark henter olie op af undergrunden frem for, at olieudvindingen i stedet sker andre steder, hvilket formentlig ville blive konsekvensen. I S-regeringen er man indtil videre i syv sind, mens Venstre er klar til at hive olien op af jorden og score de 16 milliarder kr. som statskassen ellers ville gå glip af. Debat mellem energiordfører Anne Paulin (S) og Venstres energiordfører Lars Chr. Lilleholt.

Det går trægt med forhandlingerne om udligningsreform, og nu opfordrer DFs Kristian Thulesen Dahl statsminister Mette Frederiksen til at kassere forslaget og begynde forfra. Imens skælder Venstre regeringen ud for at sidde putte med beregningerne for, hvor meget kommunerne får i ekstra tilskud eller skal betale i øget udligning. Vi analyserer ugen i dansk politik og skal også uddele Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

DFs Morten Messerschmidt hilser LAs Alex Vanoplaghs håb om borgerlig forbrødring og renæssance velkommen. Men det kræver, at liberalisterne lægger årtiers sværmerier for individualisme og internationalisme på hylden, da de er borgerlighedens modsætning, mener Messerschmidt. Debat mellem Alex Vanopslagh og Morten Messerschmidt

2. time

I en ny bog »Tribaliseringen af Europa. Et forsvar for vores liberale værdier« forsøger EU-forsker og professor Marlene Wind at råbe liberale og demokratiske kræfter i Europa op, inden det er for sent. Hun er skuffet og kritisk over de europæiske ledere, der kun vil forsvare Europa i skåltalerne. Wind farer også i flæsket på højrepopulistisk identitetspolitik, der i hendes øjne truer med at rive Europa midt over. Hun er også meget kritisk overfor statsminister Mette Frederiksens EU- kurs, som Wind kalder for en farlig strategi. Wind er gæst i studiet.

En ny rapport, udarbejdet af forskningsvirksomheden Als Research for Københavns Kommune, viser, at social kontrol udgør en hidtil ubeskrevet hindring for, at ledige indvandrerkvinder kommer i arbejde. Det overrasker Københavns beskæftigelses og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre. Hvad har man gjort forkert og hvad bør man gøre ved problemet? Borgmesteren er med i studiet.

Det irske valg for nyligt gav det venstreorienterede republikanske Sinn Fein parti en markant fremgang på bekostning af de to dominerende borgerlige partier Fine Gail og Fianna Fail. Imidlertid vil ingen rigtig lege med Sinn Fein, fordi partiets fortid med forbindelser til terrorbevægelsen IRA stadig spøger. Men hvordan får Irland så en regering i en tid, hvor nabolandet UKs udestående forhandlinger med EU om en handelsaftale efter Brexit stadig skaber usikkerhed. Vi taler med Weekendavisens Mette Rodgers fra London.

Her kan du gense livesendingen fra programmet.

Du kan høre tidligere afsnit af Cordua & Steno her.