Hvad er dubstep?

Folk tromles ned og konverterer begejstret til den dybe fusionsgenre fra London med den fysisk anmassende bas. Men hvad er dubstep?

Hvad er dubstep Fold sammen
Læs mere
Foto: 2000F in action, af Vitus Bærentzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

....
Man kan snart ikke gå i byen i København mere uden at havne i en animeret samtale om dubstep. Folk tromles ned og konverterer begejstret til den dybe og dirrende fusionsgenre med den fysisk anmassende bas uanset tidligere tilhørsforhold. På med hættetrøjerne, hoods up, og så klumper man sammen på vibrerende dansegulve foran sitrende højtalere med giga-subwoofers og dyrker bassens onde tromlen gennem kroppen som en flok ekstatiske munke. Et helt arsenal af hemmelige koder, bizarre udråb og nyudviklede mutant-ord ladet med betydning holder mystikken ved lige og sørger for, at den interne kommunikation bliver dybere og dybere som en ekkofyldt drypstenshule.

Og vigtigst af alt er, at lyden er i orden! Gigantiske subwoofers skal kunne trække umenneskeligt dybe bas-frekvenser, hvis fysiske effekt dyrkes med religiøs iver; og nye, grænsesøgende killer-tracks, der endnu engang strækker udstyrets tekniske formåen, lovprises som afguder med ekstatiske udråb som "Vanvid!", "Ondskab!" og "Smadder!" Det forholdvist lave dubstep-tempo giver desuden masser af mulighed for sample-spotting, nørdede samtaler og venlige krammere på dansegulvet.

Det var ikke helt til at forudse, at den dybe, dirrende og forvrængede lyd fra de sydlondonske soveværelser skulle blive så massivt populær så hurtigt i vores lille hovedstad som tilfældet er, men set i bagklogskabens lys er det måske alligevel ikke så overraskende. Der er nemlig flere årsager til, at genren appellerer bredt henover den fragmenterede smag på den elektroniske scene. At byens junglists udgør en god del af crowden på gulvet til ethvert dubstep-arrangement siger nærmest sig selv, eftersom de to London-genrer i den grad bevæger sig i det samme lydunivers, men dubstep tiltrækker også de technohoveder, der synes, at drum'n'bass er for hektisk, og desuden virker genrens grænsesøgende lydlege som en magnet på teknik- og udstyrsbegejstrede dj's og producere, der begejstret udveksler historier om, hvordan subwoofers imploderer og gigantiske højtalertårne vælter i ren overbelastning.

Genren har i hvert fald indtaget byen som en ekko-vibrerende kældersvamp, og på næsten ingen tid har København fået en dedikeret samling tilhængere.


Din vejviser til dubstep i København

Ohoi! / Kraken
De mest aktive københavnske dubstep-importører er de basglade festarrangører fra Ohoi!, hvis mangeårige kærlighed til genrerne UK garage og drum'n'bass helt naturligt har ledt til en intens optagethed af dette nyeste output fra den britiske musikundergrund. Inden længe begyndte de selv at producere tracks, og nu har de startet deres eget pladeselskab Kraken, hvis udgivelser allerede har opnået markant international anerkendelse. Ohoi!/Kraken-gutterne holder jævnligt fester med stornavne fra den britiske dubstepscene. Du finder dem som regel på Stengade eller på Culture Box.

Dub Box
En anden mulighed er den månedlige torsdagsklub Dub Box på Culture Box, der fylder kælderen med dubbede beats - fra jamaicansk dub til moderne dubstep. Arrangørerne hørte dub længe før, der var noget, der hed dubstep, så det er her, du kan nørde igennem og få indblik i musikkens rødder. Arrangementerne starter som regel ved 21-tiden og slutter kl. 04.

Black Ops Cph
Samme sted og ligeledes om torsdagen finder man den forholdsvist nystartede klub Black Ops, der tager sig af alle de genrer, som arrangørerne selv savner på de københavnske dansegulve, såsom deephouse, grime, dubstep og garage. Arrangementerne kører fra kl. 21 til 03 og finder sted én gang om måneden med ny gæste-dj hver gang. Og så er det gratis. Tjek http://www.myspace.com/BlackOpsCph.

Og måske Below?
Til sidst bør man lige for en god uordens skyld nævne den i øjeblikket hjemløse klub Below, der levede dybt og godt på Stereo Bar i Linnésgade, inden den lukkede ned og blev til rockklub. Below var en REN dubstep-klubaften og ganske velbesøgt, og arrangørerne leder efter sigende stadig efter et nyt sted at starte op. Gode forslag modtages.