Gladsaxe Ny Teater lukker

En lang, økonomisk dødskamp har taget livet af Gladsaxe Ny Teater, som lukker med forestillingen »Velkommen i klubben«.

Den 1. juni er det formelt helt slut. Gladsaxe Ny Teater lukker. Den sidste forestilling »Velkommen i klubben« har sidste spilledag den 15. maj.

»Det er en æra, der er slut. Det er meget smerteligt,« siger Kaspar Rostrup, der er teatrets sidstsiddende teaterdirektør.

I efteråret opsagde han imidlertid sin stilling med fratrædelse ved årsskiftet, fordi han ikke længere mente, at han kunne påtage sig ansvaret for teatrets skrantende økonomi, der på daværende tidspunkt var så presset, at teaterdirektøren selv havde overtaget rengøringen på teatret.  

»Det er en mærkværdig historie, som desværre ikke er så ualmindelig. Der er jo masser af kulturtilbud, der er pressede økonomisk.

Der burde være en statslig overgartner, som kunne give noget Substral til værdige og trængende steder,« siger Kaspar Rostrup, der i årevis har kæmpet for at sikre teatret en levedygtig økonomi og som på trods af, at han er fratrådt som direktør, stadig har sin gang på teatret.

Teatrets langtrukne, økonomiske dødskamp begyndte i 2006, da der i forbindelse med en omorganisering af det københavnske teaterliv ikke længere var plads til Gladsaxe Teater i Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, som i dag hedder Københavns Teater. Teatret lukkede, men genopstod som egnsteater under navnet Gladsaxe Ny Teater med Kaspar Rostrup i spidsen.

En uriaspost
I forbindelse med den manøvre blev det økonomiske fundament ændret drastisk. Som egnsteater har Gladsaxe Ny Teater modtaget fire millioner kroner om året i tilskud. Til sammenligning fik det gamle Gladsaxe Teater 18 millioner kroner i årlig støtte.

»Det har været en uriaspost, og vi har kæmpet. For en tid lykkedes det os at få økonomien til at hænge sammen ved hjælp af sponsorer og fonde, men så kom finanskrisen, og kasserne blev klappet i,« siger Kaspar Rostrup, som for knap halvandet år siden måtte sende en pressemeddelelse ud om, at teatret var gået i betalingsstandsning. Paradoksalt nok umiddelbart før premieren på en Dario Fo-komedie med titlen »De betaler ikke! Vi betaler ikke!«, som blev så bragende en succes, at den økonomiske overlevelse var sikret for en stund.

I efteråret meddelte Kaspar Rostrup imidlertid, at han ikke længere kunne tage ansvaret for teatrets økonomi, og Gladsaxe Ny Teater har ikke fået en ny direktør, siden han aftrådte sin stilling.

»Vi har fået tilskud som et lillebitte egnsteater, men teatret er så stort, at det mindst skal have et samlet økonomisk tilskud på ni millioner kroner. Lignende teatre under Københavns Teater modtager mellem 18 og 24 millioner om året,« konstaterer Kaspar Rostrup, som fortæller, at Gladsaxe Ny Teater langsomt er blevet drænet for personale i løbet af foråret, og i dag er tre medarbejdere tilbage på teatret, som sørger for at afvikle alt det praktiske omkring de sidste forestillinger.

Tirsdag 4. maj opføres gæstespillet »Tilbagetog fra Moskva« med blandt andet Birthe Neumann og Kurt Ravn for sidste gang.

Den sidste forestilling på Gladsaxe Ny Teater – gæstespillet »Velkommen i klubben« med blandt andet Lars Knutzon, Jeanne Boel, Pernille Schrøder – spiller i perioden 10-15. maj.

Læs AOKs omtale af "Velkommen i klubben" og bestil billetter til forestillingen her