Vejen til fortabelse

Stærkt spil af Tom Hanks og Paul Newman i Sam Mendes' »Vejen til Perdition«, der er en stilfuld gangsterfilm om hævnens tragiske pris.

En gangsterfilm uden vold ville være som en komedie uden humor.

Det ved den talentfulde instruktør Sam Mendes selvfølgelig udmærket, og omkring et dusin mennesker bliver da også skudt i løbet af hans »Vejen til Perdition«. Men det sker enten hastigt, uden for kameraets synsvidde eller i billeder uden lyd, for det er ikke drabene, der interesserer Sam Mendes. Det gør derimod en mands smertefulde opgør med en beundret faderfigur samt først og fremmest den beske skildring af en hævntørst, som kun kan føre til tragedie.

Historien foregår i 1931 og har som sin hovedperson den tungsindige Michael Sullivan, der ud over at være en god ægtemand og far til to sønner også er højt betroet og meget effektiv hit man for den aldrende gangsterboss John Rooney, som styrer en by et sted i nærheden af Chicago og altid har fungeret som en slags reservefar for Sullivan.

Helvede bryder løs, da Sullivans nysgerrige søn Michael Junior sniger sig til at overvære en likvidering, og Rooneys psykopatiske søn Connor reagerer ved at myrde Sullivans kone og ene søn, men den »forkerte«. Nu vil den sorgtyngede hitmand have hævn, men Connor er beskyttet af stærke kræfter - ikke kun sin far, men også Al Capones organisation inde i Chicago - og selv om Sullivan opsøger Capones magtfulde næstkommanderende Frank Nitti, får han ingen støtte fra den kant. Hos gangstercheferne er forretningsinteresserer altid vigtigere end personlig medfølelse.

Derfor tager Michael Sullivan flugten sammen med den 12-årige Michael Junior - dels på jagt efter Connor Rooney, dels selv jaget af en iskold lejemorder - og »Vejen til Perdition« bliver i overensstemmelse med sin titel en slags road movie præget af solid spænding, men forbliver dog primært et skæbnetynget drama om hævnen og dens fatale pris. Og dermed går noget afgørende tabt i den danske oversættelse af titlen »Road to Perdition«, for her er jo ikke bare tale om navnet på en by, men også om det engelske ord for fortabelse.

Et trist gangsterliv

Englænderen Sam Mendes, der debuterede så sikkert med den Oscar-belønnede »American Beauty«, piller i sit nye værk den romantiske glorificering ud af gangsterfilmen. Her er ingen joviale mafiosi, der på »Godfather«-facon danser og drikker rødvin i gyldendt solskin, men sammenbidte mænd, som går rundt i regnvejr og venter anspændt på chancen for at slå hinanden ihjel. Alle er vrede, bange eller kynisk afstumpede, og ingen har det nogensinde sjovt.

Filmens elegiske tonefald fremhæves af den eminente veteranfotograf Conrad Halls mørke, melankolske billeder og af Tom Hanks' stærkt neddæmpede, ligesom rugende indadvendte spil som Michael Sullivan. En udsøgt præstation leveret af en fantastisk alsidig skuespiller, og det samme gælder Paul Newmans værdige og autoritative indsats som John Rooney, der præcis ligesom Sullivan vælger at beskytte sin søn og dermed sætter tragediens store hjul i uafvendelige omdrejninger.

Med hensyn til dramatisk intensitet bevæger handlingen sig op og ned i bølger snarere end i en konstant stigende kurve, og i passager kan den virke lovlig dvælende, så man får tid til at irriteres over Thomas Newmans alt for dominerende musik. Men Sam Mendes håndterer de bratte indslag af blodig vold yderst professionelt, og det er imponerende, at manden bag en tragikomisk familiesatire som »American Beauty« kan skabe så stilfuld og atmosfæremættet en gangsterfilm som »Vejen til Perdition«.

Med sin vemodige alvor og sit konsekvente fravalg af humor byder den ikke på sprudlende, medrivende underholdning, men den er rig på substans og i alle henseender så gedigen, at den fremtræder som et modent bud på en moderne fornyelse af gangstergenren - tro nok mod traditionerne, men original i sit koldsindigt kritiske syn på miljøet.

. Længde: En time og 58 minutter. Censur: Tilladt over 15 år. Imperial, CinemaxX, Grand, Palladium, Drive-In Bio, Gentofte Kino, Kinopalæet Lyngby og BioCity i Storkøbenhavn samt biografer landet over og på Færøerne.