Virus i kage med frosne bær

Alle slags frosne bær bør koges i storkøkkener, lyder ny anbefaling fra fødevarekontrol.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

17 personer på avisen Sjællandske fik roskildesyge i forrige uge, og årsagen var en kage med frosne bær, ikke varmebehandlede bær.

Fødevarestyrelsen udvider derfor sit råd til storkøkkener om at koge frosne hindbær, til nu at anbefale kogning af alle slags frosne bær, inden de bruges til fx desserter. Kogning dræber virus.

En spørgeskemaundersøgelse blandt kunderne i kantinen, har vist, at alle de personer, der blev syge, har spist af kagen.

Laboratorieundersøgelser af hindbærrene viser nu, at der var norovirus i bærrene brugt til kagen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Men man ved ikke, om virus kom med bærrene eller blev overført til kagen.

Fødevaremyndighederne undersøger nu dette nærmere og ser også på hindbær fra samme parti, for at se, om der er virus i dem.

De frosne hindbær er fremstillet af Frigodan og importeret af Ardo A/S.

De er solgt via cateringgrossister i hele landet til storkøkkener, restauranter, kantiner mv. i poser af 2,5 kg. Da der opstod mistanke om virus i bærrene, trak importøren straks frivilligt produkterne tilbage fra markedet. Fødevarestyrelsen har fulgt tilbagetrækningen meget nøje.

Fødevarestyrelsen udvider sit råd til storkøkkener, der laver mad til sårbare befolkningsgrupper som børn, gamle og syge om at koge frosne hindbær, til nu at anbefale kogning af alle slags frosne bær, inden de bruges til fx desserter. Kogning dræber virus.

Der må i udgangspunktet ikke være sygdomsfremkaldende virus i madvarer, men det er meget svært at undersøge fx frosne bær for virus.

Derfor har Fødevarestyrelsen siden i sommers anbefalet, at storkøkkener for en sikkerheds skyld koger hindbær i et minut, inden de bruges i desserter for på den måde at uskadeliggøre eventuel virus i bærrene.

En ny vurdering af risikoen for virus i bær, som Fødevarestyrelsen har bedt Danmarks Fødevareforskning foretage, viser, at der også kan være risiko for virus i andre slags frosne bær som fx jordbær og brombær.

Derfor udvider Fødevarestyrelsen rådet om kogning af frosne hindbær til at omfatte alle slags frosne bær.

Anbefalingen gælder kun for frosne bær og ikke for friske bær. Det skyldes, at langt de fleste udbrud af sygdom på grund af bær er sket på grund af frosne bær. Virus overlever nemlig godt på frosne bær.

Virus på friske bær, som opbevares ved stuetemperatur eller udsættes for sollys, svækker deres evne til at give sygdom. Derfor er risikoen for virus i friske bær meget mindre. Men det er altid en god ide at skylle friske bær og frugt med vand, inden man spiser dem. På den måde kan man fjerne eventuel virus og bakterier helt eller deltvist.

Det virus, som via bær har givet udbrud af sygdom, er norovirus, der giver roskildesyge. Normalt er sygdomsforløbet for en infektion med roskildesyge ukompliceret og varer 2-3 dage. Men infektionen kan være mere alvorlig for sårbare befolkningsgrupper som børn, ældre og syge. Der er også enkelte eksempler på dødsfald på grund af infektionen hos personer, der i forvejen var svækkede af anden sygdom .

Derfor gives anbefalingen om varmebehandling primært til disse sårbare befolkningsgrupper.

Andre virksomheder, som fx restaurationskøkkener, samt private, som vil være på den sikre side, kan vælge også at koge frosne bær, inden de bruges i desserter etc.