USA laver største olie-hop i over 100 år

Der er tryk på olieproduktionen i USA. Væksten i den amerikanske olieproduktion var i 2014 den største i over 100 år, viser nye tal fra det amerikanske energiagentur. USA har hævet sin produktion af olie de seneste seks år i træk.

Foto: SPENCER PLATT. Den amerikanske olieproduktion er steget seks år i træk. Det er særligt udvindingen af skiferolie, der årsag til den buldrende amerikanske olieproduktion.
Læs mere
Fold sammen

Olien væltede ud af de amerikanske produktionsfelter i 2014. Det amerikanske energiagentur har netop fremlagt en ny rapport, der viser, at olieproduktionen i USA steg med 1,2 mio. tønder om dagen i 2014 til et samlet udbytte på 8,7 mio. tønder dagligt. Det er den største stigning siden 1900, hvor det amerikanske energiagentur begyndte at føre regnskab over produktionen.

Det er særligt udvindingen af skiferolie, der er årsag til den buldrende vækst i den amerikanske olieproduktion, der er steget seks år i træk. Og især olie fra skiferformationer i staterne North Dakota og Texas har gjort en forskel, når det kommer til at drive produktionen i vejret. Samlet set er den amerikanske import af olie er faldet med godt 27 pct. over de seneste 10 år ifølge tal fra det amerikanske energiagentur.

Allerede tilbage i efteråret 2013 beskrev Wall Street Journal en analyse, der viste, at USA på daværende tidspunkt havde overhalet Rusland som verdens største producent af olie og naturgas.

Det store tryk på den amerikanske olieproduktion er en blandt flere årsager til, at olieprisen i 2014 faldt med over 50 pct.