Renter og olie forgylder husholdninger

Der har været to gaver til husholdningerne i de seneste måneder, og hvis man har fået dem begge, svarer de til 2.000 kroner mere i løn.

Foto: Christian Ringbæk.
Læs mere
Fold sammen

Gaver er regnet ned over husholdningerne i de seneste måneder - især over husholdninger, der har optaget eller omlagt boliglån, kører i bil og opvarmer boligen med oliefyr.

Det er nemlig den rekordlave rente samt de lave oliepriser, der luner i de private budgetter. Og sammenlagt kan de to faktorer i bedste fald give en økonomisk fordel, der svarer til at få 2.000 kr. ekstra i løn om måneden, har cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard beregnet.

Hvis man har udnyttet rentefaldet og omlagt sit boliglån, har bil og varmer boligen op med olie, har mange familier lettet udgifterne med 1.250 kroner om måneden i forhold til for ét år siden, konkluderer cheføkonomen.

Baggrunden er, at de toneangivende lån med fast rente på et år er faldet fra en rente på 3,5 til 2 procent. Samtidig er olieprisen halveret, hvilket er slået igennem på både brændstof til biler samt fyringsolie.

»Det svarer til en lønfremgang på hele 3 procent for en typisk familie eller omtrent 2.000 kroner ekstra i lønningsposen,« skriver Lone Kjærgaard i sin analyse.

Forudsætningen er, at familien har lagt et lån på 1,6 millioner kroner om fra 3,5  til2 procent. Samtidig kører familiens bil 25.000 km. om året og boligen opvarmes med oliefyr.

Besparelse på boliglånet udgør efter skat 6.600 kroner med en uændret restløbetid på lånet på 29 år samt den kurs på det nye toprocents lån på 99,50, der har været de seneste dage.

Besparelse på olie og benzin udgør henholdsvis 2.400 kroner på billigere benzin og 6.000 kroner på de 2.300 liter fyringsolie.

»Den besparelse, man opnår ved at omlægge sit boliglån, er en sikker og blivende besparelse. Har man lige fået sit oliefyr fyldt op, holder besparelsen også, så længe tanken ikke er tom. Besparelsen ved benzinstanderen kan derimod hurtigt blive reduceret, hvis olieprisen igen begynder at vandre opad. Der er dog et langt stykke op, før besparelsen er helt fordampet igen,« skriver Lone Kjærgaard.

Hun påpeger, at besparelserne ud over at være en gave til husholdningerne måske kan gavne dansk økonomi.

»Hvis besparelserne rundt omkring i de små hjem bliver omsat til forbrug, kan det løfte det private forbrug betydeligt - noget der er tørstet efter lige siden krisen ramte i 2008. Derudover giver det en ekstra stimulans til boligmarkedet,« skriver hun.