Ukraines rigeste mand giver dansk statsfond hovedpine

Danmarks statslige eksportkreditfond EKF risikerer at tabe masser af penge på finansiering af den ukrainske rigmand Rinat Akhmetovs køb af Vestas-vindmøller for 1,8 milliarder kr.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY. Den hårdt pressede ukrainske oligark Rinat Akhmetov
Læs mere
Fold sammen

Ukraines oligarker mister store penge. Det er specielt tunge erhvervsfolk med aktiviteter og firmaer i de dele af Østukraine, som har været en slagmark for kampe mellem prorussiske rebeller og hærenheder, der er loyale med regeringen i Kiev.

Oligarkernes firmaer har således svært ved at betale deres gæld. Blandt »problembørnene« er Ukraines rigeste mand, Rinat Akhmetov.

Et af hans firmaers økonomiske lommesmerter har nu fået en gruopvækkende udløber til Danmark.

Den statslige Eksport Kredit Fonden, EKF, har fået en grim overraskelse på at engagere sig i både Rinat Akhmetovs vindmølleprojekter i det østlige Ukraine samt et stort landbrugsprojekt i den vestlige del af landet.

Kort fortalt gav EKF i 2012-13 to garantier på tilsammen knapt 1,8 milliarder kr. til Ukraines største privatejede energiselskab, det økonomisk kriseramte DTEK.

Det skete i forbindelse med DTEKs køb af Vestas-vindmøller i to store vindfarme i det sydlige Ukraine. DTEK, der har hovedkvarter i Donetsk i den østlige del af landet, ejes af Rinat Akhmetov.

På et udestående på tre kvart milliard kr. på de to vindmølle-engagementer har den danske eksportkreditfond valgt at hensætte et trecifret millionbeløb.

»Vi foretager hensættelserne mod truende tab, altså for at sikre os mod fremtidige tab på engagementerne. Men endnu er pengene ikke tabt. Alligevel ærgrer vi os naturligvis over at være i den situation, helt klart,« siger Jørn Sørensen, afdelingschef for lande og banker i EKF.

Han tilføjer, at EKF med udstedelse af garantierne på i alt næsten 1,8 milliarder kr. var med til at sikre Vestas og dette selskabs underleverandører store eksportordrer.

»Da vi har genforsikret en del af garantierne for godt en milliard kr. hos genforsikringsselskaber, står vi i dag med en nettoudedstående i DTEK-koncernen på tre kvart milliard kr. På det beløb har hensat et trecifret millionbeløb,« siger afdelingschefen.

Møllerne, der er en del af den ukrainske vindmøllepark Botievo, producerer strøm. Området ligger øst for halvøen Krim, som Rusland har annekteret, og vest for den krigsramte Donetsk-regionen.

Ifølge Financial Times forsøger Rinat Akhmetovs energiselskab DTEK i øjeblikket på at få en økonomisk genopretning. Baggrunden er, at nogle af selskabets kraftværker og miner i konfliktområdet i det østlige Ukraine er beskadiget under kampe eller sat ud af spillet. Ødelæggelse af infrastruktur har forstyrret kultransport og strømforsyninger.

I Ukraine kæmper EKF, der i 2014 hensatte næsten én milliard til potentielle tab på hele sin portefølje, primært i Ukraine og Rusland, en anden kedelig sag.

Det drejer sig om det store misligholdte familieejede landbrugsselskab, Mriya Agro, i det vestlige Ukraine. EKF har givet landbrugsselskabet betydelige garantier til at indkøbe kornsiloer fra den danske virksomhed Cimbria.

»På den sag har EKF også hensat et stort beløb. Sandsynligheden for tab er nok større i den sag end i vindmøllesagen, fordi der er større restruktionproblemer i forbindelse med Mriya Agro,« siger Jørn Sørensen.

Hryvnia, Ukraines valuta, har tabt 50 procent over de seneste seks måneder. Valutaen har fået karakter af den valuta i verden, der er værst til at performe.

Det gør det svært for firmaer i Ukraine, der køber i dollars, men tjener penge i hryvnia til at betale deres gæld.

Ifølge Forbes har Rinat Akhmetov, der er på Forbes milliardærliste for 2015, mistet 5,8 milliarder dollar over det seneste år. Målt med dagens valutakurs svarer det til 41 milliarder kr.