Derfor rejser svensk mangemilliardær og filantrop til klodens koldeste hjørner

Den svenske mangemilliardær Frederik Paulsen er en af Sveriges rigeste. Ejeren af det store medicinalfirma Ferring fortæller her om sin passion for polarekspeditioner og tossede forskere. Næste stop er øerne rundt omkring Antarktis.

Frederik Paulsen var i begyndelsen af 2013 på ekspeditionen »Ski Last Degree«på Antarktis. Ekspeditionsholdet blev kastet ned fra helikopter og tog på en skitur på 111 km. Efter to uger blev målet, Jordens sydligste punkt, den geografiske sydpol, nået. Privatfoto
Læs mere
Fold sammen

Han er eventyrer og elsker at rejse. Han går efter unikke oplevelser i vild natur og møder med fremmede folkeslag, gerne i fjerne egne af verden. Især polarområderne Arktis og Antarktis trækker.

Men de færreste kender den 65-årige svensker Frederik Paulsen. Han er eneejer af den store internationale medicinalkoncern Ferring Pharmaceuticals, der har hovedsæde i Schweiz og datterselskab i Ørestad ved København.

Filantropen Frederik Paulsen er en af Sveriges rigeste og ifølge erhvervsmagasinet Forbes god for en formue på 31 milliarder kr. Han har en glødende interesse for polarforskning og ekspeditioner. Frederik Paulsen er et sindbillede på en generation af mangemilliardærer med passion for at bruge og donere penge til videnskab og ekspeditioner, men også til kulturelle og sociale formål.

»Mange eventyrere har en særlig personlighed. De ønsker at gøre noget, der aldrig er gjort før. F.eks. har en af mine engelske venner en idé om, at vi skal tage på en lille ekspedition til Nordpolen, som vi planlægger at gennemføre i februar, marts eller april næste år. Deroppe stiger vi på en varmluftsballon og lader den flyve for vinden. Og så må vi se, hvor vi ender,« siger han.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fold sammen
Læs mere

Faderen, der også hed Frederik Paulsen, stiftede lægemiddelfirmaet Ferring i Malmø i 1950. Under sønnens ledelse voksede Ferring over tre årtier fra at være et firma med en omsætning på omkring 100 mio. kr. til en stor international koncern med 11,2 milliarder kr. i omsætning sidste år. Frederik Paulsen har nu trukket sig tilbage som topchef, men er bestyrelsesformand for koncernen.

Som 40-årig tog Frederik Paulsen sammen med en god ven fra studietiden på en ferierejse til Færøerne, Island og Svalbard.

»For mig var det fantastisk at rejse længere og længere mod nord,« siger han.

Rejsen var startskuddet til at tage på rigtige ekspeditioner, og det er i den grad gået Frederik Paulsen i blodet. Han har ansat planlæggere og logistikere i Moskva og Paris til at organisere sine ekspeditioner og eventyr.

»Vi har de seneste 15 år været på to til tre ekspeditioner hvert år, og de fleste er til polarregionerne, Arktis og Antarktis, så det er blevet til en del. Vi forsøger også altid at indbygge videnskabelige elementer i ekspeditionerne,« fortæller Frederik Paulsen.

De mange projekter bliver finansieret af hans fonde, »Dr. Frederik Paulsen Foundation« og »Mamont Foundation«. I modsætning til andre filantropiske milliardærer, bl.a. Microsofts medstifter Paul Allen, der også donerer penge til videnskab og eventyr, ønsker den berejste Frederik Paulsen selv at være aktiv deltager i ekspeditionerne.

Pharma-milliardæren, der er søn af en svensk far og en dansk mor, har kun givet få interview til magasiner og aviser om sine passioner. Som det første danske medie lykkedes det for nylig Berlingske at få et interview med Frederik Paulsen.

Det foregik på Hotel Marina i Reykjavik, hvor han deltog i den store arktiske konference, Arctic Circle,. Frederik Paulsen var i øvrigt en af konferencens hovedsponsorer.

Hvor går din næste store ekspedition hen?

»Planen er en stor ekspedition med et stort forskningsskib med plads til 60 forskere til øerne rundt omkring Antarktis. Jeg tilbyder dem at bruge skibet som platform for forskellige land-, vand- og luftbaserede projekter,« siger Ferrings ejer.

I 1770erne gennemførte den berømte engelske opdagelsesrejsende, kaptajn James Cook en ekspedition til de vindblæste øer og store isbjerge omkring Sydpolen. Frederik Paulsen vurderer, at hans ekspedition med navnet Antarctic Circumnavigation Expedition har 50 procents chance for at blive til noget. Rejsen, der skal foregå over tre måneder fra december i år til februar næste år, har et budget på mellem fem og ti mio. euro og bliver en af hans hidtil dyreste ekspeditioner. Der ventes deltagelse af en række danske forskere, og et stort russisk forskningsskib forventes at blive base for de mange ekspeditionsdeltagere. Blandt eventyrere er der især to ekspeditioner, som Frederik Paulsen er blevet berømt for. Den ene var en ekspedition med mini-ubåd ned til bunden af den geografiske nordpol. Den anden var en tur i ultralet fly over Beringstrædet fra Alaska til Rusland.

Den store ekspedition til Nordpolen, som han betalte det meste af, havde et budget på to mio. dollar – eller cirka 14 mio. kr. Den omfattede to helikoptere, en atomisbryder, en almindelig isbryder, et støtte- og forskningsskib og to miniubåde – Mir-1 og Mir-2. Ubådene dykkede 3,5 km ned gennem den tykke polaris til havbunden. Hans mission var at være på det hold, der først stod på havbunden på den geografiske nordpol.

»Vi fik lavet et lille hul på 15 gange 50 meter i den tykke is, som vi dykkede ned gennem. Men dykningen med Mir-2, hvor jeg var med, blev dramatisk. Da vores ubåd skulle op, mistede vi kontakten med støtteskibet. Vores navigationssystemer satte ud af drift, lyset forsvandt, og det blev helt mørkt i ubåden. I lang tid vidste vi ikke, hvad der var op eller ned,« fortæller Frederik Paulsen.

Fold sammen
Læs mere

Selv om det var meget tæt på, at ubåden var blevet stående på havbunden, og de var omkommet, lykkedes det alligevel ubåden at komme op til havoverfladen med de ombordværende i god behold.

Siden Frederik Paulsen for nogle år siden trådte tilbage som topchef i Ferring, har han haft nok at gøre med at udfylde sit liv med så mange rejser som muligt. Han er for længst kommet ud over det stadium, hvor det at tjene flere penge betyder noget. For dem har han rigeligt af.

»Jeg har mulighed for at tage på ekspeditioner med interessante mennesker. Jeg gør det med gode venner, men lærer også nye mennesker at kende,« forklarer han.

Frederik Paulsen tilføjer, at han især er fascineret af planlægningen af ekspeditioner.

»Det tog syv år at planlægge min mest berømte ekspedition – den til Nordpolen i 2007. I seks måneder, før vi tog af sted, arbejdede der 200 mennesker på projektet,« siger han.

Ifølge Frederik Paulsen var det også ved at gå galt, da han for fem år siden fløj i fra Alaska over Berings strædet til Tjukotka i Rusland i et ultralet fly.

»Vi var nået halvvejen, da der pludselig blæste en kraftig vind fra nord. Flyet tippede og fløj 300 meter sidelæns. Hele livet passerede revy, og jeg troede, det var min sidste dag,« siger han.

Frederik Paulsen nyder at være i selskab med internationale forskere. Til hans store vennekreds hører de to danske professorer, glaciologen Dorthe Dahl-Jensen og DNA-forskeren Eske Willerslev.

»Jeg har været sammen med mange forskere, bl.a. Dorthe Dahl-Jensen og Eske Willerslev. Det er mennesker, jeg har lært nyt af, og som har åbnet helt nye horisonter for mig,« siger han.

De er blandt venner, som han mødes med privat. I over 30 år har Dorthe Dahl-Jensen stået i spidsen for teams, der på toppen af Grønlandsisen borer kilometer efter kilometer af iskerner ud af den permafrosne is.

»Det at have mulighed for at deltage i en lille del af Dorthes forskningsprojekt er jo en fantastisk gave. Det er en af de største gaver, man kan få,« siger Frederik Paulsen.

Hvad betyder det for dig at møde forskertyper som Dorthe Dahl-Jensen og Eske Willerslev?

»Vi har også gode forskere i Ferring. Men dem, jeg her taler om, er en anden type mennesker. »

De er anderledes og mere skæve end Ferrings forskere?

»Ja, og de er mere konkrete. De er ude på felterne, de er miljøvenlige og beskæftiger sig med hele planetens fremtid, der står på spil. Ved at have kontakt med den type mennesker kan man få en helt anden forståelse for, hvad der sker især omkring klimaforandringerne. F.eks. er den forskning, Dorthe Dahl-Jensen har lavet, en af de største indikatorer på, hvad der er sket, og hvad der kommer til at ske,« siger han.

Dorthe Dahl-Jensen, der er videnskabelig leder af »Center for Is og Klima« på Københavns Universitet, har på internationalt plan haft en central rolle med hensyn til at øge vores viden om ikke bare Grønlands og Arktis’, men hele klodens klimahistorie – langt tilbage i tiden.

Eventyreren Eske Willerslev, der er leder af »Grundforskningscenter for Geogenetik« på Københavns Universitet, ligger i front i det internationale felt af DNA-forskere. Willerslev og hans forskerhold var de første, der kunne præsentere en kortlægning af hovedparten af et fortidigt menneskes arvemasse og beskrive personens egenskaber.

Helt præcis én af de første indvandrere til Grønland fra Sibirien for omkring 4.000 år siden. Frederik Paulsen støttede professorens forskningsprojekt med 250.000 kr. af egen lomme.

»Uden ham tror jeg aldrig, det var lykkedes,« siger Eske Willerslev.

Pengene var afgørende for, at Willerslev og hans team kunne komme i gang med forskningprojektet til 2,5 mio. kr. Han havde søgt en række private og offentlige fonde, men fik afslag, fordi fondene ikke troede på projektet eller fandt det tilstrækkeligt interessant. Senere kom Lundbeckfonden dog med penge. Beretningen om »Den første grønlænder« er ifølge DNA-forskeren den videnskabelige historie og det danske forskningsmæssige gennembrud, der har fået mest presseomtale i verden.

»Eske er en mand, jeg beundrer. Kender du det gode svenske ord lagom? Det betyder midt imellem. Eske er lagom tosset, og ham kan jeg virkeligt godt lide,« siger Frederik Paulsen.