Tre vigtige spørgsmål i præsidentdebat

Nordeas aktiestrateg udpeger de væsentligste økonomiske udfordringer for den kommende leder af supermagten USA.

Natten til onsdag dansk tid står de to præsidentkandidater igen over for hinanden i en TV-transmitteret debat: Demokraten Barack Obama og den republikanske udfordrer Mitt Romney. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre spørgsmål er vigtige at få svar på fra de to præsidentkandidater i aftenens præsidentdebat. Det vurderer aktiestrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg, over for Ritzau Finans.

Svarene er vigtige, fordi de fortæller noget om, hvordan den amerikanske økonomis udfordringer skal adresseres.

Henrik Drusebjerg vil gerne have svar på tre spørgsmål, som han vurderer vigtigst for amerikanske økonomi og verdens finansmarkeder.

- Hvordan sikrer kandidaterne sig, at de skattelettelser og øvrige stimuli, der udløber ved årsskiftet, tackles (fiscal cliff)?

- Hvordan skal en forhøjelse af gældsloftet, så 2011-situationen ikke gentager sig, håndteres?

- Hvornår skal det rekordstore amerikanske budgetunderskud senest vendes?

Svarene vil være en vigtig rettesnor for, hvor amerikansk økonomi vil være på vej hen, hvis Barack Obama bliver siddende i Det Hvide Hus, eller hvis han må overlade nøglerne til udfordreren Mitt Romney.

- Det er svært at forestille sig, at udfordringerne i forhold til både skattelettelser og gældsloft ikke bliver løst, men forløbet op til løsningen er afgørende. Sidste år så vi, hvordan det politiske spil op til forhøjelsen af gældsloftet skabte stor nervøsitet på markederne. Hvis det samme kommer til at gøre sig gældende igen, kan det få alvorlige konsekvenser, siger aktiestrategen.

Han vurderer, at situationen allerede er presset.

- Forventningerne til den igangværende regnskabssæson er nedjusterede, og selvom væksttallene viser tegn på bedring, er væksten stadig svag. Den politiske usikkerhed er derfor gift for markederne, og for hver dag den politiske afklaring trækker ud, bliver virksomhederne og dermed markederne mere og mere nervøse, vurderer Henrik Drusebjerg.

Det er derfor, løsningen - eller i hvert fald troen på løsningen - af de tre essentielle problemer er vigtig.