Topchefer går tidligere

I takt med, at topchefen bliver yngre, forlader flere og flere chefer direktørposten før pensionsalderen for at hellige sig bestyrelsesposter, fritidsinteresser og familieliv.

Læs mere
Fold sammen
Flere og flere topledere vælger i dag at forlade direktørposten, før de når pensionsalderen, og det er drømmen om at realisere sig selv og gøre nytte i bestyrelser, der lokker. Der findes ingen hårde data, der underbygger tendensen, men hos landets rekrutteringsbureauer er der ingen tvivl. Kravene til topcheferne om at kunne levere resultater og konstant være omstillingsparate er ifølge Peter Kjelst, tidligere partner i rekrutteringsvirksomheden Lisberg Search & Selection taget voldsomt til de seneste fem år, og det at kunne realisere sig selv gennem arbejdet er derfor blevet vanskeligt.

»De seneste fem år har været fantastisk hårde ved direktørene. Tidligere har der været en tendens til, at man realiserede sig selv gennem arbejdet, og det har været svært de sidste par år, fordi direktørjobbet er blevet mere og mere råt og på mange måder utilfredsstillende,« siger Peter Kjelst, som selv for nylig i en alder af 48 år har valgt at forlade sit job for at "gå og nyde tilværelsen."

Men dem, der går før tid, går ifølge Peter Kjelst kun fordi de økonomisk kan tillade sig det. Alderen for, hvornår en chef bliver udpeget er nu kommet lige under de 50 år, viser en tidligere offentliggjort undersøgelse af strategifirmaet, Booz Allen Hamilton, og antallet af år, en topchef sidder på posten er samtidig blevet kortere. Hos det verdensomspænende headhunterfirma Heidrick & Strugless ser man flere og flere yngre ledere, som overvejer i en periode at afprøve alternativer til chefposten, som for eksempel at leve af bestyrelsesposter i stedet for en mere stringent corporate-karriere.

Vil lave noget andet
»Mange ledere synes, det er tiltalende at hente inspiration fra flere forskellige steder, og vi ser flere og flere, som vil lave noget andet end at gå den traditionelle karrierevej,« siger seniorpartner i Heidrick & Strugless, Tobias Petri. Fleksible arbejdstider er ifølge Tobias Petri også med til at stresse topcheferne mere end nogensinde før.

»Grænserne mellem arbejde og fritid er blevet udviskede, og det i sig selv giver stress. Og samtidig skal topchefen i dag være dygtigere til at se, hvad der sker rundt om virksomheden og hele tiden være parat til at forandre organisationen. Det har gjort det mere kompliceret og har stillet nye krav til det at være topchef, og derfor vælger mange i dag at stå af tidligere eller de bliver bedt om at gå,« siger Tobias Petri.

Ledernes Hovedorganisation ser dog sjældent, at topledere, som går i en tidlig alder, vælger et liv på langs under palmerne på en sydhavs-ø.

»Alle dem, som vælger at gå, går meget sjældent på pension. De går ind og hjælper på områder, som de brænder for og fortsætter med at give sin erfaring videre via bestyrelsesposter, hvor de kan se, at der er brug for erfaring,« siger Kim Møller Laursen, afdelingschef i Ledernes Hovedorganisation.

Netop bestyrelsesarbejdet har de seneste år fået mere og mere opmærksomhed hjulpet godt på vej af Nørby-udvalgets rapporter om god selskabsskik, som har affødt en række debatter både i dansk erhvervsliv og i medierne.

Nørby-udvalget
»Nørby-udvalget har løftet bestyrelsesabejde op på et højere niveau, og det gør, at flere direktører ønsker at gå den vej som professionelt bestyrelsesmedlem,« siger direktør i headhunterfirmaet Horton International, Ole Tjørnemark.

Professor fra Center for Virksomhedsudvikling og Ledelsesteknologi på Copenhagen Business School, Bøje Larsen kalder tendensen for et humanistisk oprør mod kapitalismen.

»Penge, karriere og HTH-køkkener er godt, men karrieren starter tidligere og tidligere, og i de unge år giver man den en skalde. Og når man når de 50 år og har været topchef de sidste 15 år, savner mange pludselig efter mange års hårdt slid de mere menneskelige værdier og det nære og det sociale samvær med venner og familie,« siger Bøje Larsen.

Bøje Larsen advarer mod, at man går fra direktørjobbet uden en plan for, hvordan tiden skal fyldes ud, for typisk er børnene kommet i universitetsalderen, og konen er måske også i gang med noget andet.

»Bestyrelsesarbejde er en dejlig fleksibel arbejdsform, men jeg har svært ved at se, at tre, fire eller fem bestyrelsesposter kan fylde en voksen mands liv ud, hvis man er vant til at være direktør og styre en hel butik,« siger Bøje Larsen.

Tal fra Ledernes Hovedorganisation viser, at næsten halvdelen af landets ledige topledere er over 55 år, og samtidig er andelen af topledere under 40 år steget med 30 pct. de sidste fire år, mens andelen af direktører over 40 år i samme periode kun er steget med 15 pct.Læs Booz Allen Hamiltons undersøgelse på www.bah.com