Tågen letter over den globale økonomi

Det går fremad for den internationale økonomi, og måske kommer der nu en periode med opjusteringer.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med stor sandsynlighed bliver 2013 året, hvor den økonomiske krise ebber ud. Langt om længe er der endelig udsigt til en periode med bedre tider – hjemme og ude.

Noget brag af et opsving er der slet ikke tale om endnu, men bare det, at fremgang nu ser ud til at afløse tilbagegang, har på det sidste sendt prisen på aktier i vejret med ekspresfart mange steder. Prisen på olie er også steget med hele syv procent alene i år, og det skyldes ikke kun den kolde vinter, men også forventninger om at det vil gå bedre især i USA og Kina.Foreningen af olieeksporterende lande (OPEC), der omfatter 12 lande især fra Mellemøsten, har netop sat sit skøn op for, hvor meget olie de skal producere i år. Det lyder nu på 28,9 millioner tønder om dagen. Det er 100.000 flere tønder end skønnet for bare en måned siden, og det er de lidt bedre tider i den globale økonomi, som er årsagen, lød det fra OPECs generalsekretær Abdalla El-Badri for få dage siden.

Men investeringschef i Saxo Privatbank Teis Knuthsen vurderer også, at international økonomi er inde i en mere positiv fase.»Det er især USA og Kina, der trækker fremgangen, men Europa ser også ud til at være i bedring. Økonomien er i hvert fald stabiliseret og slet ikke præget af samme nedgang som tidligere. Det kan faktisk meget vel tænkes, at den vil overraske positivt, så vi får en bedre udvikling end de fleste tror lige nu,« siger Teis Knuthsen.OECD, IMF, Verdensbanken og stribevis af andre, som analyserer den globale økonomi, har ellers længe været yderst negativ og justeret skønnene for væksten ned måned efter måned. Men det kan i bedste fald ændre sig nu, så de snart begynder at komme med opjusteringer, skønner Teis Knuthsen.

USA-virksomheder låner penge igen

Han peger eksempelvis på, at små og mellemstore virksomheder i USA igen er begyndt at bede om lån i bankerne til nye projekter. Det viser, at de tror på fremtiden. Men boligpriser og beskæftigelse er også stigende i USA, hvilket sammen med de højere aktiekurser er en yderst vigtig stimulans for det private forbrug, der udgør 70 procent af aktiviteten i den store amerikanske økonomi.

En del af årsagen til de bedre tider er, at centralbankerne for tiden oversvømmer de finansielle markedet med likviditet, enorme opkøb af obligationer og holder renten tæt på nul. Det får mange til at købe aktier og boliger eller andre aktiver, fordi afkast efter skat og inflation ved at placere penge i obligationer, eller på bankbøger, er direkte negativt og giver tab. Så centralbankerne skaber på denne måde en kunstig fremgang og er med til at puste en masse ting op i værdi. Den slags er set før, og det endte med et brag i 2008.»Men centralbankerne er nødt til at gøre dette nu. Økonomien er fortsat meget afhængig af den støtte, som kommer fra den meget lempelige pengepolitik, der føres i det meste af verden. Blev renterne sat op nu, ville den forsigtige fremgang, som er på vej, blive slået helt i stykker,« siger Teis Knuthsen.Det vigtige for centralbankerne er så, at stimulanserne trækkes tilbage i tide, når økonomien begynder at kunne stå på egne ben. Sker det ikke, kan en gentagelse af fortidens fejl blive virkelighed.

Historisk høj gæld

At væksten i den kommende tid næppe bliver prangende skyldes også, at mange lande kæmper med en historisk høj offentlig gæld, som de er nødt til at bringe ned over de kommende år. Det vil virke lidt som en tvangsopsparing, der trækker penge ud af økonomien og holder aktiviteten nede. Men alternativet er tab af kreditværdighed og stigende renter som set i Sydeuropa, hvilket er endnu værre.

Tyskland og Italien ser lovende ud

Udover USA og Kina er udsigterne også lidt bedre for Japan, der er verdens tredje største økonomi. Men også Brasilien og Storbritannien er i fremgang, og i euroområdet er det i Tyskland og Italien, at de ledende indikatorer for den fremtidige udvikling ser mest lovende ud, har den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, netop fremhævet.Derimod er udsigterne for Frankrig fortsat svage.

Fortsat er der dog fare for, at den gode udvikling styrter i grus. Det kan ske, hvis den igangværende valutakrig trappes op og ender i en regulær handelskrig, sådan som det blev set tilbage i 1930erne. En handelskrig vil være ren gift for den globale vækst, som sandsynligvis bliver på omkring 3,5 procent i år. Det er lidt mere end sidste års godt tre procent, men betydeligt under det niveau over fem procent, som var gældende i de gode år, før den aktuelle penge-, finans-, bolig- og bankkrise begyndte.