USA-aktierne havde vedste januar siden 1994

Trods et lille kursfald torsdag er det årtier side, at de amerikanske aktier har oplevet en så stor januarstigning.

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktiemarkeder sluttede januar måned af med en mindre korrektion. Investorernes bekymring for den amerikanske økonomi kom igen op til overfladen på trods af, at det amerikanske parlaments andet kammer, Senatet, torsdag vedtog en midlertidig suspendering af det amerikanske gældsloft. Bekymringerne i torsdagens marked tilskrives et højere antal nye ledige end antaget, hvilket kunne pege på, at det økonomiske opsving ikke rigtig har fået fat endnu. Oveni skal lægges gevinsthjemtagning, da investorerne kan se tilbage på den bedste januar måned - og dermed den bedste start på et nyt år - siden 1994.

Dow Jones Industrial Average faldt torsdag 0,4 pct., mens det bredere S&P 500 tabte 0,3 pct. Det teknologitunge Nasdaq-indeks sluttede med et marginalt fald.

Dermed kan månedens udvikling gøres op til en stigning i Dow Jones på 5,9 pct. efterfulgt at en stigning i S&P 500 på 5 pct. Nasdaq-indekset måtte nøjes med et plus på 4 pct., primært på grund af store kursfald i den tunge Apple-aktie.

Fredag morgen kunne det tyde på, at den positive udvikling vil fortsætte. Futures på de tre toneangivende indeks ligger med stigninger på mellem 0,2 pct. og 0,3 pct. i Tokyo.

Torsdag valgte en del investorer at tage lidt af månedens gevinst hjem.

- Markedet havde brug for et pusterum, så medmindre de økonomiske nyheder var væsentligt bedre end ventet, ville der komme en korrektion. De blandede økonomiske data gav basis for at hjemtage noget gevinst, siger økonom Eric Green fra Penn Capital i Philadelphia til Bloomberg News.

Der blev i dagens løb offentliggjort forskellige nøgletal, hvor antallet af nye ledige skuffede, mens indkøbschefernes indeks i Chicago til gengæld overraskede positivt.

Antallet af nytilmeldte ledige løb op i 368.000 i sidste uge. Det skal ses i forhold til estimatet på 350.000 nye ledige indsamlet af Bloomberg News.

Chicago PMI, der tager temperaturen på regionens fremstillingsindustri, overraskede til gengæld positivt, da det steg til 55,6 fra 50,0 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet en stigning til indeks 50,5.

Fra regnskabsfronten var der friske fjerdekvartals-tal fra United Parcel Service (UPS). Selve omsætningen og indtjeningen levede op til analytikernes estimater, men selskabets forventninger bar præg af en svag global økonomi som vejer tungt på efterspørgslen efter pakkeforsendelser. UPS-aktien faldt 2,4 pct.

Kemikaliegiganten Dow Chemical kunne til gengæld ikke leve op til forventningerne. Indtjeningen blev ramt af et faldende salg i Europa, og investorerne sendte aktien 7 pct. ned.

Olieselskabet ConocoPhillips venter, at olie- og naturgasproduktionen vil ramme et lavpunkt i år. Det faldt ikke i investorernes smag, og akten sluttede dagen med et minus på 5,1 pct.

Bryggerigiganten Anheuser-Busch InBev faldt 6 pct., efter at det amerikanske justitsministerium torsdag blokerede for firmaets overtagelse af det mexikanske bryggeri Groupo Modelo.

Bedre gik det for Qualcomm og JDS Uniphase som begge kom bedre ud af fjerde kvartal end ventet. De to selskaber steg henholdsvis 3,9 pct. og 17 pct.

Novo Nordisk blev også udsat for gevinsthjemtagning. Aktien har ligget i den absolut bedre ende på Wall Street i månedens løb, og koncernens regnskab, som torsdag slog alle rekorder, blev katalysator for investorernes trang til at hive nogle gevinster i land. Koncernens ADR'er lukkede med et fald på 0,4 pct. i 184,35 dollar, og med en dollarkurs fredag morgen på 5,4810 kr. svarer det til et slutniveau på 1010,42 kr. I København lukkede Novo Nordisk med et fald på 0,2 pct. i 1019 kr. torsdag.

/ritzau/FINANS