Svinepest har sendt flere eksportkroner i denne mands retning

Danish Crown med Jais Valeur i spidsen nyder godt af den nødlidende kinesiske svineproduktion. De mange millioner grise, som er døde af afrikansk svinepest, har åbnet markedsandele for den danske slagterikoncern.

topfoto
Jais Valeur er administrerende direktør i Danish Crown, der også ejer Dat-Schaub, som ligger i Kødbyen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

De millioner af kinesiske grise, der er døde af afrikansk svinepest, har været et mareridt for de kinesiske svinebønder, men topchef Jais Valeur og Danish Crown nyder godt af stigende markedsandele som følge af den svigtende kinesiske eksport.

Topchefen tilbringer selv omkring halvdelen af årets dage i pendulfart mellem Storbritannien, Polen, Japan og Kina. Han er en arbejdshest, der ofte først sidder med middagsmad på tallerkenen efter klokken 21. Han har tilbragt hele sin karriere i fødevareindustrien, heraf de fleste år i Arla, blandt andet som administrerende direktør for Arla Mengniu i Kina og senest som koncerndirektør med ansvar for global marketing, innovation og produktion. Det var også i Kina, at han mødte Lillie Li Valeur, som i dag er hans hustru og har en direktørpost i Arla.

Særligt én af hans mange rejsedestinationer udgør en hovedpine for direktøren – det britiske datterselskab Tulip, hvis omsætning tog et kæmpe dyk kort efter Jais Valeurs indtræden i hjørnekontoret hos Danish Crown.

»Det er fortsat et langt, sejt træk at få den engelske forretning tilbage på sporet, men den plan, vi fik lagt hen over sommeren og efteråret 2018, har den ønskede effekt,« sagde Jais Valeur til Ritzau om situationen i Tulip.

Har skåret fedtet fra

Han har i løbet af de seneste par år sendt selskabet igennem flere fyringsrunder for at dæmme op for presset på virksomhedens økonomi. Men slagterikoncernen har ved hjælp af opkøb og ny eksport til Kina udlignet den modvind fra faldende priser på okse- og svinekød, som hidtil har presset indtjeningen i bund. Et svagt marked og et delvist stop for eksport til Kina er med Valeur ved roret blevet vendt til tårnhøje stigninger i noteringen på svinekød – båret frem af netop eksport til Kina.

»Vores sektor er under så stort pres, at vi skal vinde på begge fronter – højere afregning og lavere omkostninger – ellers tror jeg ikke, at der er en fremtid for dansk svineproduktion i den nuværende skala,« udtalte topchefen til Finans i efteråret 2018, da det så noget mere dystert ud for Danish Crown.

Måler man alene på omsætningen og antal medarbejdere er Danish Crown vokset i det forgangne år, men tallene er i virkeligheden mest udtryk for, at selskabet har tilkøbt en række virksomheder i Europa, der alle bidrager positivt til indtjeningen. Men store dele af den eksisterende forretning – i særdeleshed Tulip – er stadig for omkostningstung.

Klimaneutralt kød

Valeur har tidligere luftet sine visioner om klimaneutralt kød fra Danish Crown i 2050 i et debatindlæg hos Altinget, hvor han åbent erkender, at »Danish Crowns bæredygtighedsrejse begynder på det sene tog«.

Det sker ud fra en devise om, at hvis Danish Crown skal gøre sig forhåbninger om at øge indtjeningen i fremtiden, skal de slet og ret sælge deres varer til en højere pris, og det tror man et knap så beskidt klimaaftryk vil kunne hjælpe med.

Da han overtog ansvaret for Danish Crown, gav han ejerne et løfte om, at Danish Crown vil betale 60 øre mere pr. kilo svinekød, end konkurrenterne i EU er villige til. Derfor er en højere værdi i fremtiden en nødvendighed.