Stålarbejdernes skæbnedag

På et bestyrelsesmøde i formiddag afgøres fremtiden for Det Danske Stålvalseværk i Frederiksværk. 1.500 jobs er på spil.

FREDERIKSVÆRK

Flere udenlandske stålkoncerners henvendelser til Det Danske Stålvalseværk er på bordet, når bestyrelsen i Det Danske Stålvalseværk i formiddag skal beslutte, om virksomheden skal fortsæte sin kamp for at overleve.

Berlingske Tidende erfarer, at bestyrelsen blandt andet skal drøfte, om man vil bruge en betalingsstandsning som et middel, der kan tiltrække eventuelle partnere. Værket har på tre år oparbejdet et underskud på 450 mio. kr. Hertil venter et endnu ikke offentliggjort regnskab med et minus på 60 mio. kr. Det tvinger bestyrelsen til hurtig handling, inden den dårlige økonomi har ædt værkets egenkapital, og virksomheden lukker af sig selv.

Men værkets produktionsapparat udgør en milliardværdi, som kan være særdeles attraktiv for en køber. Blandt andet vurderes det, at betydelige værdier er gemt i det topmoderne elektrostålværk. Her omsmeltes skrot til halvfabrikata, der kan laves stålplader af.

I går blev der fortsat forhandlet mellem værket og flere udenlandske koncerner, men ingen ønskede at oplyse detaljer.

Værkets produktionschef Bjarke Andersen, oplyser dog, at medarbejderne i dag klokken 13 vil blive informeret om ledelsens planer.

Imens holder hele Frederiksværk Kommune vejret.

Bliver værket lukket, forsvinder 1.100 arbejdspladser på værket. Samtidig vil en lukning bringe yderligere 3-400 job hos tilknyttede virksomheder i fare. Næsten alle ansatte bor i enten Frederiksværk eller Hundested Kommune.

»En lukning vil ramme kommunens økonomi hårdt. Det vil forringe kommunens service over for borgerne, hvis så mange af vores skatteborgere mister deres job,« siger Helge Friis (S), Frederiksværks borgmester.

Katastrofale følger

I Frederiksværk Kommune er arbejdsstyrken knapt 12.000 mennesker. 41 procent er ufaglærte. I kommunen med 20.400 indbyggere er et vaskeri med 65 ansatte kommunens næststørste virksomhed efter valseværket. Det er 1.035 færre arbejdspladser end der er på industriflagskibet ved havnen.

»En lukning af værket vil være en katastrofe,« siger borgmesteren.

I et airconditioneret glasbur, der skærmer ørene mod brølet fra ovne med glødende stål og holder den kraftige strålevarme på afstand, sidder ovnfører John Brammer og passer sit arbejde. På en vagt lader han med avanceret maskineri 960 ton stål passere ud af en ovn og gennem valser, der får det glødende stål til at ligne lange tunger fra jordens indre.

»Det svirrer med rygter. Først hører vi, at vi skal lukke. Så skal vi fortsætte. Værket betyder meget for mig, for jeg har været her siden 1983. Jeg kan slet ikke tro på, at det kan lukke. Hvis det sker, bliver Frederiksværk en meget øde egn,« siger han.

I en gigantisk hal har den kvindelige kranfører Verika Bozanvic, travlt med at flytte 12 meter lange stålplader. Med milimeters nøjagtighed dirigerer hun blidt de 2,7 ton tunge plader på plads i en stabel. Sammen med sin mand, Mesa Bozanvic har hun arbejdet på værket i tre et halvt år.

»Vi taler meget om, hvad der skal ske med os. Vi har hus, bil og børn, vi skal forsørge. Vi skal nok klare os, hvis værket lukker, men vi holder meget af vores arbejde, og vi vil helst blive«.

Stålvalseværkets aktuelle krise er den værste siden 1979. Dengang smed staten en redningskrans ud til værket. I dag er der ingen hjælp at hente fra den side for værket, som A.P. Møller og staten ejer 48 og 30 procent af.

Fællestillidsmand på stålvalseværket Verner Jensen er usikker forud for bestyrelsesmødet til formiddag.

»Der kan opstå en solstrålehistorie inden for en måned. I dag kan også være begyndelsen til enden. Jeg tør ikke gætte på, hvad der sker«.