SF advarer mod Bushs krigsretorik

SF vil have Danmark og EU til at tage afstand fra USA's krigsretorik. Holger K. Nielsen, SF's formand, kritiserer VK-regeringen for at forholde sig passiv, mens præsident George W. Bush truer med at udvide terrorkrigen til Nordkorea, Iran og Irak, som han kalder ondskabens akse.

Læs mere
Fold sammen
- Den danske regering må melde mere klart ud og tage afstand fra den amerikanske regerings retorik, siger Holger K. Nielsen til Ritzau.

EU's udenrigskommissær, Chris Patten, har tidligere på ugen kritiseret USA's udenrigspolitik for at være enerådig og forsimplet. Men udenrigsminister Per Stig Møller (K) forklarede lørdag, at der ikke er nogen kløft mellem EU og USA, men kun tale om forskelligt sprogbrug.

Det mener Holger K. Nielsen ikke er et fyldestgørende svar, og derfor vil han have udenrigsministeren til at tage stilling til Bushs udtalelser i folketingssalen. SF mener, at Per Stig Møller er for proamerikansk, og at han blandt andet har dækket over USA i spørgsmålet om krigsfangerne på Cuba.

Holger K. Nielsen ønsker, at VK-regeringen melder sig blandt de kritiske røster i Europa. Han frygter, at amerikanerne bliver fanget af deres retorik, og dermed åbner for nye konflikter med lande, der formentlig har a-våben.

- Den danske regering burde arbejde for en klar og kritisk fælles holdning i EU, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/