Sanistål vokser både i Danmark og i udlandet

Opjustering. Virksomheden er inde i en positiv udvikling, hvor bundlinieresultatet må forventes at blive ca. 20 mio. kr. bedre end hidtil forudsagt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saniståls trediekvartalsregnskab indeholdt en opjustering af forventningerne til årets resultat før skat fra 155 - 180 mio. kr. til 200 - 215 mio. kr., men det gav ikke anledning til nogen ændring af vores vurdering af aktien.

I forbindelse med opjusteringen kan det godt forsvares at lægge yderligere ca. 20 mio. kr. til det forventede bundlinieresultat på 200-215 mio. kr., da forventningerne til 2006 påvirkes af en engangsomkostning til centralisering af lagre.

På grund af den specielle karakter af Saniståls virksomhed påvirkes regnskaberne en del af stålprisudviklingen, og når dertil lægges ekstraordinære poster, så bliver Saniståls regnskaber ganske vanskelige at læse. Det problem afhjælper selskabet ved at opstille en oversigt over udviklingen korrigeret for ikke-sammenlignelige poster. For de første tre kvartaler ser den således ud:

Omsætningen er i perioden steget organisk med 19,8 procent, og stigningen kommer fra alle selskabets tre forretningsområder, Byg, Stålindustri og Industri.

Tre interessante forholdSelvom den stærke fremgang i både omsætning og bundlinieresultat naturligvis er vigtig, så er der tre forhold, som man i regnskabet går let henover, men som faktisk er endnu mere interessante end de realiserede regnskabstal.

- Butiksetableringer. Det netop aflagte kvartalsregnskab er negativt påvirket af omkostningerne til etablering af butikker samt renovering af eksisterende faciliteter. Det var en proces, som startede i 2005 og er fortsat i 2006, hvor man ifølge årsregnskabet 2005 planlagde at etablere/renovere 6-8 butikker.

- Etablering af Elteknik. Det nævnes i en enkelt sætning, at etableringen af Elteknik som forventet har påvirket resultatet negativt i årets første ni måneder. Her er der tale om en investering i et nyt forretningsområde, som bl. a. skal gøre Sanistål konkurrencedygtig med Solar og Louis Poulsen.

- Køb af selskab i Litauen. Sanistål udsendte den 23. november en fondsbørsmeddelelse om købet af UAB Hidruva i Litauen, men dette nævnes slet ikke i kvartalsregnskabet, som blev udsendt en uge senere.

Tilkøb nødvendigeDet køb er specielt interessant, da de udenlandske aktiviteter i øjeblikket kun bidrager med ca. en syvendedel af omsætning og indtjening.

Selvom Sanistål-koncernen i de første tre kvartaler har haft en organisk vækst på 19,8 procent i forhold til samme periode i fjor, så er der trods alt en grænse for, hvor meget efterspørgslen på det danske marked kan vokse. Så hvis Sanistål skal fastholde sin vækst, vil det være nødvendigt med tilkøb.

Styrket positionAt man er parat til det, demonstrerede man for et par år siden ved at købe Brdr. Vestergaard med henblik på en styrkelse af Saniståls position på Sjælland. UAB Hidruva forventer i 2006 en omsætning på 69 mio. kr. og et resultat før skat på 3,6 mio. kr. Disse beløb fylder umiddelbart ikke meget i Saniståls regnskab, men det interessante i denne sammenhæng er, at markedet i Litauen vokser med 20-30 procent om året. Dermed er der tale om en investering i et fremtidigt marked.

Hvis man skal pege på et minus i det netop aflagte regnskab er det Saniståls høje marginalomkostninger til logistik og distribution på grund af den nuværende lagerstruktur kombineret med en høj vækst.

Dette problem arbejder man dog på at afhjælpe, og centraliseringen af lagre, som i 2006 koster 20 mio. kr., vil ifølge adm. direktør Christian B. Lund resultere i en forbedring af det årlige bundlinieresultatet på 75 mio. kr. efter 2009.

Et godt eksempelNår disse forhold tages i betragtning, er Sanistål et godt eksempel på et selskab, hvor man ikke hviler på laurbærrene, og nøjes med at glæde sig over den allerede opnåede vækst.

Man ser fremad og er ikke bange for at bruge af kapitalen til velovervejede investeringer i den fremtidige omsætning og det fremtidige overskud. Også selvom omkostningerne til ekspansion og integration af tilkøbte virksomheder koster på bundlinien på kort sigt.

Set over en lidt længere tidshorisont er det opskriften på, hvordan man fastholder en succesfuld udvikling. Vi ser derfor Sanistål som en god langsigtet investering.