Sanistål og alle de andre

Centrallager. Selv om stålgiganten Sanistål indretter centrallager med 150 medarbejdere i Lego-bygninger, satser Billund fortsat mest på bredden.

Saniståls meddelelse om, at stålgiganten har lejet 55.000 kvadratmeter af Legos nuværende bygninger og 30.000 kvadratmeter udendørs areal, vakte jubel forleden i Billund.

Udsigten til 150 arbejdspladser i et område, der stadig slikker sårene efter lukningen af Danish Crown-slagteriet i Grindsted med 700 arbejdspladser og Legos planer om at flytte hovedparten af produktionen til Flextronics i Tjekkiet, er lige, hvad de lille midtjyske kommune har brug for.

Afhængigheden af en stor arbejdsplads som Lego har vist sig smertelig, når globaliseringen tvinger legetøjsvirksomheden til at producere billigere, så trods glæden over Saniståls beslutning, er strategien i Billund ErhvervsFremme fortsat primært at satse på bredden.

- Vi spiller på to heste: Kan vi få en stor virksomhed som Sanistål, er det godt. Men kan vi få ti virksomheder med 10-50 medarbejdere vil det give en helt anden sikkerhed, og kan vi få dem til at vokse, er der stort potentiale. I forvejen har vi godt 50 virksomheder i den kategori, siger erhvervschef Niels-Henrik Glisbjerg.

Lalandia skaber 1.000 jobPå dej jobmæssige plan er sporene efter den chokerende lukning af et effektivt og velfungerende slagteri ved at være overvundet. Men Billund mangler fortsat at genskabe flere hundrede arbejdspladser i kommunen.

En af de store jobskabere i de kommende år bliver Lalandia Billund, idet det kommende oplevelses- og feriecenter ifølge erhvervschefen ventes at give direkte og afledt beskæftigelse til op mod 1.000 årsværk.

Stor gevinstSanistål har planer om to nye centrallagre, og muligheden for at leje Lego-bygningerne gør det muligt at fremrykke centraliseringen af lagre for VVS, VMT og El-artikler med et år fra slutningen af 2008 til slutningen af 2007.

Faciliteterne i Billund vil gradvis blive disponible fra februar 2007 og et år frem. Det nye lager ventes at give effektiviseringer for omkring 20 mio. kr. i 2008 og stigende i de følgende år.

Imens fortsætter projekteringen af et nyt centrallager for stål i Taulov. De 40.000 kvadratmeter lagerfaciliteter ventes taget i brug i efteråret 2008.

Når begge centrallagre er fuldt gennemført i begyndelsen af 2009, ventes de at give Sanistål en årlig gevinst på 75 mio. kr.

Lejeløsningen i Billund reducerer Saniståls investering i nye lagre med hele 200 mio. kr., idet den skønnes at kunne holdes på 300 mio. kr.

Invitation til hovedstadenSelv om Billund mest satser på bredden, har Saniståls indtog i kommunen givet erhvervschefen mod på mere stort.

- Hvis en produktionsvirksomhed fra hovedstadsområdet trænger til nye omgivelser, vil vi stå på hovedet for den. Vi har ledige lokaler hos både Lego og andre steder, og jeg vurderer, at vi sagtens kan huse en virksomhed med 300 medarbejdere, siger Niels-Henrik Glisbjerg.

Han oplyser, at Billund ErhvervsFremme har modtaget flere forespørgsler på de tomme slagteribygninger. De er formidlet videre til Danish Crown-hovedkvarteret i Randers, akkurat som henvendelser om Legos store bygningskompleks dirigeres videre til relevante kontaktpersoner i Lego.