Renter ned og aktier op efter græsk ansøgning om låneforlængelse

De græske markeder reagerer med lettelse efter, at politikkerne har bedt eurogruppen om en forlængelse af de lån, der holder landet økonomisk i live.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER

Renterne falder og aktierne stiger i Grækenland, efter at regeringen omsider har bedt om en forlængelse af sine massive lån.

Renterne på 3-årige græske statsobligationer, som ellers har være toppe og krydse 18 procent, falder pænt tilbage efter nyheden, mens aktierne det ledende græske indeks, ASE, stiger 1,8 procent.

Grækenlands lånepakke på 240 milliarder euro udløber med februar måned, hvis ikke forhandlingerne mellem landets regering og ECB ender med en aftale. Det skal gerne ske senest fredag for at aftalen kan nå at blive godkendt i de nationale parlamenter.

Og de har trukket den længe, den græske regering, som er valgt på løfter om at tilbagerulle de spareprogrammer, som landet er blevet påtvunget af Den Europæiske Centralbank, Den Internationale Valutafond (IMF) og Eurogruppen som betingelse for den økonomiske livline.

Torsdag formiddag er ansøgningen dog omsider tikket ind hos formanden for gruppen af eurolande og finansminister i Holland, Jeroen Dijselbloem.

»Modtaget græsk anmodning om seks måneders forlængelse,« skriver Dijsselbloem på Twitter.

Spørgsmålet er så, hvad der står i anmodningen, og det giver Dijselbloem ingen detaljer om.

Eurogruppen har gjort det meget klart, at Grækenland skal tilslutte sig reformkravene, som er opstillet af Eurogruppen, mens Grækenlands tidligere krav har været en mellemfinansiering uden reformkrav.

Finansministrene fra Eurogruppen ventes at tage stilling til Grækenlands anmodning i dag og melde det ud i fredag, hvis de ser mulighed for en aftale.

Dernæst skal aftalen godkendes i flere af EUs nationale parlamenter, blandt andet det tyske. Den største stopklods kan imidlertid blive godkendelsen idet græske parlament, hvor regeringspartiet Syriza netop er gået til valg på et meget skarpt opgør med EU's sparepolitik.