Øget usikkerhed efter sammenbrudte græske forhandlinger

Eurogruppen har givet Grækenland en frist i denne uge til at bede euro-landene om hjælp, efter at forhandlingerne brød sammen mandag. Det fik euroen til at falde og den økonomiske usikkerhed kan forværres i de kommende dage.

Foto: EMMANUEL DUNAND.
Læs mere
Fold sammen

Eurogruppens forslag til en aftale, der kan holde Grækenland økonomisk oven vande, er både ”absurd og uacceptabel”. Det mener i hvert fald den græske finansminister Yanis Varoufakis.

Mandag brød forhandlingerne mellem ham og eurogruppens andre 18 finansministre, og det har skabt øget usikkerhed på markederne.

Umiddelbart efter svækkedes euroen, og mere kan være på vej frem mod fredag, som den deadline Eurogruppen har givet Grækenland for at acceptere de krav, som kan forlænge det igangværende støtteprogram.

”Det giver uro og på et tidspunkt hvor man i forvejen har masser af risikofaktorer rundt omkring, og hvor verden på mange måder er af lave: Der er uroen omkring Rusland, olieprisen er faldet markant, der er minus-renter flere steder og aktierne er steget til et meget højt niveau, hvor man bliver bekymret for en korrektion. Det gør investorerne ekstraordinært nervøse over det der sker i Grækenland,” siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

Og den græske regering spiller højt spil.

Eurogruppen har mere eller mindre stillet et ultimatum, som lyder, at hvis Grækenland ikke tilslutter sig de reformkrav, som er opstillet af Eurogruppen, udløber den igangværende hjælpepakke fra eurolandene, Den Europæiske Centralbank (ECB og Den Internationale Valutafond (IMF) ved udgangen af denne måned.

Med en gæld på 2.400 milliarder kroner vil det sende landets økonomi i afgrunden og med stor sandsynlighed ud af eurosamarbejdet.

Grækenland ønsker sig imidlertid slet ikke en ny hjælpepakke med tilhørende aftale om økonomisk smalhals.

Det gældsplagede land vil i stedet have en mellemfinansiering uden reformkrav, som kan give økonomisk luft frem til sommer.

“Visse folks insisteren på, at den græske regering gennemfører aftalen er absurd og uacceptabel. De, der bliver ved med at vende tilbage til den sag, spilder deres tid. Hvis det er betingelserne, bliver der ingen aftale,” lyder det fra den græske regering.

Allerede onsdag skal ECB tage stilling til, om den græske centralbanks nødlån til landets banker kan fortsætte.  Det vil kun ske, hvis det synes realistisk at nå frem til en aftale mellem parterne.

Hvis ECB lukker for bank-finansieringen, kan det sende rystelser gennem systemet allerede inden den afgørende deadline fredag.

“Hvis ECB lukker denne finansieringskilde vil det være nødvendigt at indføre kapitalkontrol og begrænsning på hvor store beløb, der må trækkes ud af de græske banker. Samtidig er de offentlige finanser under pres og afdragene på IMF-lånene skal snart starte,” skriver Seniorøkonom Tina Winther Frandsen I en analyse.