Olieselskaber træder ind i vindmølleindustrien

Flere internationale olieselskaber er begyndt at investere milliarder af Euro i vindmøller i Nordsøen. Og ifølge kilder har de gode forudsætninger for at få hold i branchen.

Olieselskaber træder ind i vindmølleindustrien Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Royal Dutch Shell Plc, Statoil ASA og Eni SpA har spillet sig selv ind i vindmølleindustrien. Allerede nu er de begyndt at få tag i møllerne, der ligger i Nordsøen. Og ifølge mediet Bloomberg, er de allerede begyndt at vinde udbud over de traditionelle firmaer som Dong Energy A/S og svenske Vattenfall AB.

Samme medie beskriver også, at olieselskabernes mangeårige erfaringer med at være offshore har været afgørende for den nye satsning. Desuden -skriver de - er det sikrere at regne med afkastet og priserne på vindenergi og dermed strøm ud. Og til sidst handler det om at være på forkant med udviklingen.»Det er bestemt et interesseområde for os. Der er nogle åbenlyse synergier med den traditionelle olie- og gasvirksomhed. Desuden skal olie- og gasindustrien ikke sidde fast, hvor vi er, og vente på en anden til at tage dette spring,« siger Luca Cosentino, der er vice president for energiløsninger ved den italienske olieproducent Eni spA.

Gunnar Groebler er leder af vind hos Vattenfall AB - en af verdens fem største offshore vindudviklere. Han bifalder den ekstra konkurrence.

»Jeg tror ikke, de gør det bare for at investere i området. I betragtning af, at de har investeret milliarder af Euro i projekter,  antager jeg, at de har foretaget meget grundige vurderinger,« siger han.Det bliver han bakket op af af Nick Gardiner, der er leder af offshore-vind på UK Green Investment Bank. Han fortælller, at  optagelse af store olieselskaber i vedvarende energi er en del af »en mere langsigtet tendens.« Og siger desuden til Bloomberg, at virksomheder som Shell og Eni har gennemslagskraften til at finansiere projekter billigere end mange af deres konkurrenter.

Ifølge Bloomberg selv er olieproduktionen faldet i Nordsøen gennem de sidste 15 år. Alligevel er den økonomiske aktivitet i havet blevet holdt oppe af offshore-vindmøller. Omkring 99 milliarder dollar vil blive investeret i Nordsøen vindprojekter 2000-2017, ifølge Bloomberg New Energy Finance. Og ifølge Bloomberg er det en markant stigning, der hovedsageligt er foregået de sidste ti år.