Nyt dansk samarbejde om net-tv

TV 2, Egmont og Tele Danmark Internet (TDC Internet) er gået sammen om at skabe en ny, internet-baseret tv-station.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bliver stationen en realitet, kan det ændre danskernes tv-vaner, fordi seerne får mulighed for at frigøre sig fra tv-stationernes sendetider og i stedet for selv at sammensætte deres programflade, også kaldet on-demand tv.

"Det er første gang i Europa, man ser tre store spillere inden for film, tv og telekommunikation, der går sammen," siger administrerende direktør Lars Torpe Christoffersen, TDC Internet.

Teknologien vil på kun et par års sigt omfatte alle danske husstande i takt med, at de får adgang til bredbånd, skriver dagbladet Børsen.

Samarbejdet går også ud på at kortlægge mulighederne for, hvordan medievirksomheder og telekommunikationsselskaber kan skaffe sig indtægtskilder på Internettet, der indtil nu har været stort set gratis. Desuden vil selskaberne bruge deres samarbejde til at skabe helt nye medieprodukter.

I første omgang vil de tre samarbejdspartnere gennemføre et forsøg med en on-demand tv-station på Internettet, men i stedet for et lille billede på pc'en vil parterne udvikle en metode til at flytte internet-tv'et fra computerskærmen til familiens fjernsynsapparat.

Indholdsmæssigt kan TV 2 for eksempel bidrage med egenproduktioner inden for sport og nyheder, mens Egmont har filmrettigheder og blandt andet ejer tv-produktionsselskabet Nordisk Film.

Medieforsker Anker Brink Lund, Syddansk Universitet, mener, at samarbejdet kan blive et brud med den hidtidige praksis - at medievirksomheder leverer indholdet gratis, mens distributørerne tjener store penge på trafikken.

"Aftalen indikerer en forståelse mellem indholdsleverandør og distributør om nødvendigheden af at dele indtægter og udgifter og en måde at få fordelt provenuet på, for hidtil har internetbrugere fået indholdet gratis og betalt for trafikken i dyre domme," siger Anker Brink Lund til bladet. Ritzau