Novo Ventures øger investeringer i biotek i USA

Biotek er blevet et varm investeringsemne i USA igen. Novo Ventures er klar til at skrue op for investeringerne på den anden side af Atlanten.

To tredjedele af de selskaber, Novo Ventures har investeret i, ligger i dag i USA. Men andelen af amerikanske selskaber vil stige i fremtiden, forudser managing partner i Novo Ventures, Søren Carlsen. »Vi kommer til at køre med en højere investeringsrate i USA. Der er grøde i biotek i USA, og biotek er ekstremt hot på børsen i øjeblikket,« siger Søren Carlsen. Fold sammen
Læs mere

Novo A/S’ venturearm, Novo Ventures, gør klar til at skrue op for biotekinvesteringerne i USA. Samtidig øjner Novo Ventures muligheden for at få del i den børsfest, som biotekbranchen netop nu holder på Wall Street i New York.

To tredjedele af de selskaber, Novo Ventures har investeret i, ligger i dag i USA. Men andelen af amerikanske selskaber vil stige i fremtiden, forudser managing partner i Novo Ventures, Søren Carlsen. »Vi kommer til at køre med en højere investeringsrate i USA. Der er grøde i biotek i USA, og biotek er ekstremt hot på børsen i øjeblikket,« siger Søren Carlsen.

Søren Carlsen henviser til, at det amerikanske biotekmarked er præget af optimistiske investorer og en række succesfulde børsintroduktioner det seneste halve år. Ifølge nyhedssitet Biotechnow.org, som den amerikanske brancheorganisation for biotekindustri, BIO, står bag, er 23 virksomheder blevet børsintroduceret i USA, mens det kun er lykkedes for fire selskaber i Europa og Israel. Heraf er to af selskaberne, et hollandsk og et israelsk, til med blevet noteret på Nasdaq-børsen i USA. I hele 2012 blev 13 amerikanske og fem europæiske biotekselskaber ifølge Biotechnow børsintroduceret.

Samtidig er der planer om endnu flere børsintroduktioner i biotekbranchen resten af året, hvilket vil bringe børsintroduktionerne op på niveau med jubelårene omkring dot.com-bølgen i 2000. Tilsammen har de 23 selskaber rejst op mod 11 milliarder dollar ved at gå på børsen, og i følge Biotechnow er det interessant, at det er for første gang i en årrække er lykkedes selskaber, der stadig kun tester deres lægemiddelkandidater i dyr eller først lige er begyndt at afprøve dem i mennesker, at rejse penge på børsen.

Hurtigere godkendelser Ifølge flere artikler og analyser i blandt andet Financial Times og Wall Street Journal skal forklaringen være, at de tidligere så risikosky amerikanske investorer igen har kastet sig over en af de mest risikofyldte brancher, søges i en række forhold. For det første er de amerikanske myndigheder blevet mere fokuserede på at få godkendt lægemidler hurtigere end tidligere.

Det resulterede i 39 godkendelser af ny medicin i 2012, hvilket er det højeste niveau siden 1995. Flere af godkendelserne gik til biotekselskaber. Samtidig udviser de store farmaselskaber stadig større appetit på biotek, enten i form af opkøb eller i form af lukrative partnerskaber med biotekselskaberne.

Udviklingen afspejler sig direkte i udviklingen i Nasdaqs biotekindeks. Siden årsskiftet frem til omkring det forelæbig højdepunkt 1. august voksede indekset med 43 pct., mens det toneangivende Standard & Poor’s 500 til sammenligning er vokset med knap 19 pct.

Siden har røgen lagt sig en smule, og biotekindekset ligger nu 31 pct. højere end ved årsskiftet, mens Standard & Poor’s 500 ligger 13 pct. højere end 2. januar i år. Middel mod muskelsvind Et af de selskaber, som er gået på børsen for nylig, er PTC Therapeutics, som har Novo Ventures som medejer.

PTC Ventures, der blandt andet arbejder på at udvikle et lægemiddel mod en sjælden og meget alvorlig form for muskelsvind, blev børsnoteret på i juni i år og havde held til at rejse 125 millioner dollar eller omkring 700 millioner kr. Det gør børsnoteringen til den største i år. Siden er kursen på PTC-aktien dog faldet lidt, hvilket står i kontrast til mange af de andre nyintroducerede biotekselskaber, der har oplevet store kursstigninger efter at være kommet på børsen.

For PTCs vedkommende er der formentlig en vis forsigtighed blandt investorerne, fordi PTC har haft visse problemer med at overbevise de europæiske myndigheder om, at lægemidlet er effektivt nok, til at blive godkendt. PTC har dog valgt at gå videre med de afsluttende fase 3-forsøg trods den europæiske skepsis. Trods den beherskede succes med PTC vurderer Søren Carlsen, at flere af Novo Ventures amerikanske porteføljeselskaber kan blive børsintroduceret i den kommende tid.

»Vi har et par andre kandidater, som kunne være på vej mod børsnoteringer, men jeg kan ikke oplyse navnene på dem,« siger Søren Carlsen. Kraftige kursstigninger Endnu er den amerikanske biotek­begejstring ikke slået voldsomt meget igennem i Europa. Kursen på de mest lovende biotekselskaber er dog steget kraftigt.

Herhjemme kan Genmab således glæde sig over en kursstigning siden årsskiftet på 117 pct., Veloxis er steget med 70 pct., mens Bavarian Nordics kurs er steget med 32.5 pct. Det skal ses i forhold til, at C20 Cap-indekset er vokset med knap 19 pct. siden årsskiftet. Når det gælder venturekapital, er der dog tilsyneladende fremgang at spore.

En opgørelse af Thomson Reuters i begyndelsen af august viste, at biotekbranchen globalt har rejst omkring 1,3 milliarder dollar i venturepenge i 2. kvartal 2013. Det er næsten en fordobling i forhold til kvartalet før. 44 pct. af pengene gik til europæiske biotekselskaber.

»Måske kunne man beskrive det amerikanske marked som en tsunami og Europa som en bølge, men den er voksende og den vokser støt,« sagde Jim Healy, partner hos investeringsfirma Sofinnova Ventures i Californien, i den forbindelse til Reuters. Herhjemme er der ikke umiddelbart børsnoteringer i biotekbranchen på vej. For den mest oplagte kandidat, Symphogen, er planerne fortsat sat i bero.

Sidste år forsøgte ejerne af det lille biotekselskab DanDrit, der udvikler kræftmedicin, at få selskabet børsnoteret ad bagvejen, men det er foreløbig ikke lykkedes.

Flere biotekselskaber forsøger dog at få gavn af de amerikanske investorers nyvundne appetit på biotek. Det gælder Bavarian Nordic og Genmab, der har valgt at sætte deres aktie i handel på børsen i Wall Street i form ADR-programmer. En ADR er et certifikat udstedt af en depotbank, som giver ejer skab til selskabet aktier. Det betyder, at amerikanske investorer får mulighed for at investere i Bavarian og Genmab i USA.