Novo-penge redder dansk biotek

Skal man have succes som nystartet biotekselskab i Danmark, skal man have Novo-penge i ryggen. Det viser en analyse, som Berlingske Research har lavet.

Ser man på de 23 biotekselskaber, som er stiftet i perioden 2008 til 2012, og som med rimelighed kan siges at være aktive, har otte af dem i dag Novo-penge i ryggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Novo-penge er lig med succes for unge biotekselskaber. Det fremgår af en analyse fra Berlingske Research af danske biotekselskaber, som udvikler medicin til mennesker.

I slutningen af 2007 besluttede Novo Nordisk Fondens holdingselskab, Novo A/S, der skovler penge hjem fra ejerskaberne i Novo Nordisk og Novozymes, at begynde at investere i nystartede biotekselskaber via Novo Seeds. De første investeringer blev foretaget i 2008.

»Hvis ikke Novo A/S havde haft mod og mandshjerte til at begynde at investere i nystartede biotekselskaber, ved jeg ikke, hvor vi havde været i dag. Det havde været meget tungt,« siger Martin Bonde, formand for Dansk Biotek.

Martin Bonde er adm. direktør i biotekselskabet Epitherapeutics, som blev stiftet i 2008 med blandt andre Novo Seeds som investor. Epitherapeutics er i dag et af de biotekselskaber, der spås succes i fremtiden. Selskabet arbejder på at udvikle en ny kræftmedicin, som netop nu testes på dyr i Kina.

Ser man på de 23 biotekselskaber, som er stiftet i perioden 2008 til 2012, og som med rimelighed kan siges at være aktive, har otte af dem i dag Novo-penge i ryggen. Ser man nærmere på de otte selskabers regnskaber og de forsknings- og udviklingsresultater, de har opnået, fremgår det tydeligt, at de hører til i den absolutte elite blandt nystartede biotekselskaber.

Søren Carlsen, managing partner i Novo Ventures og Novo Seeds, mener, at der er flere forklaringer på, at Novo-penge er vejen til succes i biotekverdenen.

Det handler først og fremmest om at vælge de rigtige projekter, og her har Novo ifølge Søren Carlsen ekspertisen og erfaringen til at ramme plet, selv om også selskaber med Novo som medejer indimellem må lukkes ned igen. Af andre årsager nævner han aktivt ejerskab og et stort internationalt netværk, som gør det lettere at tiltrække udenlandske investorer og få kontakt til potentielle partnere.

»Endelig betyder det også noget, at vi rent kapitalmæssigt er meget stærke, og at vi kommer med et evergreen-setup. Det har værdi for selskaberne på den lange bane,« siger Søren Carlsen. Evergreen-setuppet sigter til, at der ikke er en tidsmæssig begrænsning på Novos engagement.

Meget tyder på, at Novo-penge kommer til at spille en endnu større rolle for etableringen af biotekselskaber i Danmark. Novo Nordisk Fonden og Novo A/S står nemlig bag en række bevillinger til forskere, som ønsker at undersøge, om deres opfindelser har kommercielt potentiale.

Sidste år uddelte fonden således 27 såkaldte Explorative Pre Seed Grants på op til en halv million kroner. Hovedparten gik til danske forskere. Formålet er at få startet flere biotekselskaber i Skandinavien.