Nogle gange skal man ikke lytte til de kloge

Aktiekommentar. Nogle investorer påstår, at finanshusene bevidst ændrer anbefalingerne for at berettige deres egen eksistens.

En af de ting, som på kort sigt kan få kurserne på aktiemarkedet til at svinge kraftigt, er analyser og anbefalinger fra de store finanshuse.

Det så vi et eksempel på for et par måneder siden, hvor en rapport fra Morgan Stanley startede en lavine af kursfald.

På Aktieugebrevet er vi overbeviste om, at der ligger et stort og seriøst arbejde bag disse analyser, men samtidig kan man godt have en vis forståelse for de investorer, som stiller spørgsmålstegn ved sådanne analyser.

Nogen går ligefrem så langt som til at påstå, at finanshusene bevidst ændrer anbefalingerne for at berettige deres egen eksistens.

Den påstand skal vi ikke forholde os til her. Men et par eksempler fra slutningen af maj gør, at man godt forstår dem, som tænker sådan.

En bank hævede således kursmålet på Rockwool fra 1.121 til 1.773 efter det flotte kvartalsregnskab.

Enorm stigningDet er en stigning på ikke mindre end 58 procent.

Ganske vist var kvartalsregnskabet meget flot, men så kraftig en hævning af kursmålet er vel i praksis en erkendelse af, at man virkelig gjorde i nælderne med kursmålet på 1.121.

Hvorefter man så forsøger at kompensere for fejlen ved at smide 650 kurspoint oveni sit tidligere bud.

På baggrund af et kvartalsregnskab øger man med et snuptag den skønnede markedsværdi af Rockwool med 14 mia. kr. Er det troværdigt?

Et andet eksempel var Morgan Stanleys ændring af anbefalingen på A. P. Møller - Mærsk fra "underweight" til "overweight". Det fik kursen til at stige med 4,6 procent fra morgenstunden.

Men hvad var der sket i løbet af natten, som kunne begrunde en værdistigning for APM på 13 mia. kr.?

Finanshuse uenigeEndelig skal det nævnes, at finanshusene langt fra altid er enige. Netop APM-aktien har givet anledning til kraftige udsving i finanshusenes anbefalinger.

På et tidspunkt svingede anbefalingerne mellem 40.000 og 82.000.

Aktieugebrevet anbefaler, at man holder øje med disse anbefalinger, da de har betydning for kursen. Men at man ikke lader dem påvirke sine beslutninger om køb eller salg.

Hvis man tror på en aktie som Rockwool, så beholdt man den i porteføljen, selv om den nævnte bank før kvartalsregnskabet mente, den var overvurderet. Og når man mener, at den har toppet, så sælger man.

Også selv om finanshusene nu står på nakken af hinanden for at være med på den positive stemning omkring Rockwool.