Motorer kasseret i IC4-tog

Teknikken gør kvaler i DSBs splinternye togserie IC4 kun 14 dage før første testkørsel. Motorerne i det første togsæt er blevet udskiftet.

Kun 14 dage før de første planlagte testkørsler er der svære tekniske problemer med det første af de i alt 83 IC4-togsæt, DSB har bestilt i Italien til en samlet pris på fem mia. kr.

Den italienske leverandør Ansaldo Breda kan ikke få togets motorer, gear og computer til at spille ordentligt sammen, og det har allerede været nødvendigt at udskifte de splinternye motorer i det første togsæt, der er kommet til Danmark.

»Der var pludselig vand i olien i en af motorerne i det togsæt, som befinder sig i Århus. Derfor er motorerne blevet udskiftet med nogle nye fra Italien. Jeg ved ikke, om der er problemer med de nye motorer,« siger DSBs produktionsdirektør Jørn Webler til Berlingske Tidende.

Kilder siger til Berlingske, at der er alvorlige problemer med teknikken i de nye tog. Sagen har derfor største prioritet i DSB.

»Vi ved endnu ikke, hvor store problemerne er. Det er ikke os, der udvikler togene. Det gør leverandøren, men vi følger deres test nøje,« siger Jørn Webler.

Da togene blev bestilt i 2000, oplyste DSB, at togene var baseret på kendt teknologi, men allerede nu er togene mere end et år forsinkede.

DSBs adm. direktør, Keld Sengeløv, lovede i går, at de nye tog trods problemerne ikke vil koste skatteyderne penge:

»IC4 er et projekt med stor ledelsesmæssig fokus og en grundsten i vores planer i de næste 25-30 år. Vi tror, at der kan køres test med toget om 14 dage, men det er ene og alene leverandørens beslutning,« siger Keld Sengeløv.