Mærsk fylder 98 år - han tager stadig trappen

Styrmanden i det lyseblå imperium er det tætteste, vi kommer på en konge af dansk erhvervsliv med elefantorden og royale manerer. I dag runder Mærsk Mc-Kinney Møller 98 år.

Mærsk Mc-Kinney Møller fylder i dag 98 år. Her ses han til generalforsamling i A.P. Møller - Mærsk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, Mærsk Mc-Kinney Møller tager stadig trappen op til kontoret på sjette sal. Men han er begyndt at gå oftere med stok, og nogle gange snyder han og tager elevatoren fra fjerde.

Budskabet er dog klart. Jernviljen er intakt, og hr. Møller har ikke tænkt sig at bukke under for fysikken, selv om han i dag kan tænde 98 lys i lagkagen.

Se billederne: Her er havets hersker fra Mærsk

Charmøren og perfektionisten Mærsk Mc-Kinney Møller er stadig fast inventar på Esplanaden, og han skal nikke til de overordnede, strategiske beslutninger, før de bliver vedtaget. Han går langs kajen og ind på kontoret i Esplanaden hver morgen mellem ni og halv ti efter en daglig tur forbi gravstedet for hans afdøde hustru, Emma Mc-Kinney Møller. Når han går ud samme vej mellem et og halv to, kan han på den modsatte side af Københavns Havn se Operaen, der står som et monument over hans livsværk i A.P. Møller - Mærsk.

Se billederne: Her er topcheferne der trodser alderen

Det er 18 år siden, han officielt overlod det øverste daglige ansvar for koncernen til Jess Søderberg, men Mærsk Mc-Kinney Møller er fortsat formand for de to fonde, Almenfonden og Familiefonden, der tilsammen ejer over halvdelen af aktierne i koncernen og dermed sikrer Mærsk-familien herredømme i det lyseblå imperium.

Hestevogne klaprede i gaderne og fronterne i Europa trak op til den første verdenskrig, da Mærsk Mc-Kinney Møller kom til verden den 13. juli 1913. Ni år forinden havde faderen, Arnold Peter Møller, og farfaderen, Peter Mærsk Møller, stiftet Dampskibsselskabet Svendborg og lagt grundstenen til det, der i dag er verdens største containerrederi.

Se billederne: Mærsks anonyme giganter

Sønnen lignede i sin barndom ikke et fysisk pragteksemplar af en skibsreder. Han havde dårlig ryg, skarlagensfeber og engelsk syge, men med tiden voksede han sig både stor og stærk. Derfor stod det også som en selvfølge, at han skulle overtage styringen med selskabet, når faderen trak sig tilbage. A.P. Møller blev dog siddende på topposten frem til sin død i 1965, og så længe han levede, var hans beslutninger lov. En lov sønnen satte en dyd i at overholde, også selvom han ikke altid var enig i faderens beslutninger.

Da Mærsk Mc-Kinney Møller tog over efter faderen, var de vigtigste tråde til det, der skulle udvikle sig til dagens A.P. Møller - Mærsk, spundet. Han overtog ikke alene et af Europas største og mest profitable rederier. Arnold Peter Møller havde også sikret sig retten til den danske undergrund i 1962 og var gået i partnerskab om Dansk Supermarked.

Hvor faderen var en visionær og risikovillig iværksætter, ligger Mærsk Mc-Kinney Møllers særlige talent i højere grad i hans evne til at navigere i det politiske system. Han har let adgang til politiske ledere i ind- og udland, og han har formået at forhandle yderst fordelagtige aftaler hjem til koncernen.

Den politiske indflydelse er dog ikke kun blevet brugt til at skaffe sig fordele for virksomheden. Magten er også blevet brugt til at fejre sig selv.

Byggeriet af operahuset overfor Amalienborg ved Københavns Kanal er det seneste og mest markante eksempel. Operaen står på godt og ondt som et monument over Mærsk Mc-Kinney Møller, hans store karriere, hans store magt og hans store behov for at udstille den. Operaen var om noget med til at bringe hr. Møller på danskernes læber, og hans perfektionisme blev sat til åbent skue, da chefarkitekten Henning Larsen brød sin tavshedsklausul i bogen »De skal sige tak!«. Her gengiver arkitekten scener fra det anstrengte arbejdsklima, som til sidst fik ham til at smække med døren.

Internt i koncernen er der ikke tradition for at sige hr. Møller imod. Som sønnen lyttede til faderen, arbejdes der på Esplanaden efter Mærsk Mc-Kinney Møllers rettesnor. Virksomheden drives i hans ånd, og det skal den fortsat efter hans død.

Endnu er helbredet dog i top ifølge kilder tæt på dagens fødselar, og han dyrker fortsat sin store passion for sejlsport. For to år siden gav han sig selv en ny 82 fod sejlbåd i fødselsdagsgave.

Det var nummer otte i rækken af både med navnet Klem efter forbogstaverne fra Kirsten, Leise, Emma og Mærsk. Kirsten og Leise er Mærsk Mc-Kinney Møllers døtre, mens Emma var hans hustru. Henover sommeren kan man fra Strandvejen se den Mærsk-blå båd sejle op og ned langs kysten flere gange om ugen.