Kinesiske techrigmænd står i kø for at donere milliarder til statslig velgørenhed

Den kinesiske ledelse vil have landets rige private techselskaber til at sætte turbo på at donere deres overskud til velgørenhed, og modtagerne er ikke græsrodsorganisationer. Det skriver Financial Times.

Den kinesiske mangemilliardær og stifter af Alibaba, Jack Ma, ankommer til konferencen »Tech for Good« i maj 2019. Nu er han og hans milliardærkolleger i Kina tvunget til at donere milliarder af dollar til velgørenhed styret af staten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske ledelse i Kina med præsident Xi Jinping i spidsen har de senere år skruet op for en indsats, der skal stoppe den ophobning af rigdom, der sker i landets store techvirksomheder og på techmilliardærernes private konti.

Berlingske har tidligere fortalt, hvordan pengene forsvinder mellem hænderne på Kinas techmilliardærer med Alibaba-stifter Jack Ma i spidsen på grund af den kinesiske regerings indgreb mod de store teknologiske virksomheder.

Tidligere på måneden øgede Det Kommunistiske Parti presset yderligere på Jack Ma og hans milliardærkolleger for at dele ude af formuerne. Det skriver Financial Times.

Det skete, da præsident Xi Jinping i de kinesiske statsmedier krævede stærkere regulering af »overdrevent høje indkomster« og tiltag, som kan »tilskynde højindkomstgrupper og virksomheder til at levere mere tilbage til samfundet«, skriver den britiske finansavis.

Milliarddonationer efter præsidenttale

Udtalelserne fik en række store kinesiske techvirksomheder til at love store donationer – udover dem, de allerede har givet. De store techgiganter har nemlig ifølge avisen mangedoblet deres donationer de seneste ti år, og alene i år er donationerne vokset med 20 procent.

Tencent, som er en af Kinas største SoMe-, gaming- og fintechkoncerner, vil for eksempel afsætte et beløb varende til 7,7 milliarder dollar eller knap 50 milliarder kroner til et »fælles velstandsprogram«.

En række andre techgiganter er fulgt efter, ligesom mange af dem har doneret store beløb til ofrene, da Henan-floden gik over sine breder i juli.

For techmilliardærer som Jack Ma er formålet med de gigantiske donationer at vise deres socialistiske ånd, undgå yderligere politiske indgreb og berolige præsident Xi, skriver Financial Times.

Kæmper for at bevare kontrollen

De mange milliarder ryger imidlertid ikke hen til græsrodsorganisationer, men går derimod til statslige projekter. Det er en udvikling, der har været i gang i en årrække, blandt andet efter at de kinesiske myndigheder har ændret reglerne på området.

Myndighederne er ifølge kilder, som Financial Times har talt med, optaget af at bevare kontrollen med samfundet, og det er ikke muligt, når gigantiske beløb samles i de store techvirksomheder og hos techmilliardærer. Men det dur heller ikke, at pengene havner hos uafhængige græsrodsorganisationer, lyder vurderingen.