Kinas økonomi er på vej ud i slæbesporet

Den kinesiske økonomi kan være på vej ned i fart. Efter år med massiv vækst forudser Kinas finansminister nu lavere vækst end forventet. Bekymring for social uro hvis ledigheden stiger.

Stilladsarbejder balancer på bambusstokkene i Hong Kong. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor enhver vestlig finansminister ville rende rundt med armene i vejret og stolt proklamere egen storhed ved udsigten til en vækst i samfundsøkonomien på 6,5 procent, er stemningen noget mere afdæmpet i Kina i disse dage.

For med meldingen fra Kinas finansminister, Lou Jiwei, om, at Kina kan ende med en økonomisk vækst på »bare« 6,5 procent fra 2014 og frem, er en årelang optur for den kinesiske økonomi afbrudt – foreløbig i hvert fald. Det er konklusionen efter beskeden fra Lou Jiwei, der slutter sig til flere identiske nedjusteringer af vækstudsigterne tidligere på året.

Hvor Kinas regering i marts i år forventede en vækst på 7,5 procent, blev skønnet bare to måneder senere reduceret til en vækstforventning på syv procent. Og med gårsdagens besked fra Lou Jiwei om, at Kinas regering nu vil acceptere en vækst på 6,5 procent i de kommende år, er opbremsningen i Kinas økonomi gået fra at være noget, man frygtede, til at være et faktum.

Meldingen fra finansministeren er resultatet af den omlægning af Kinas økonomi, som den nytiltrådte premierminister Li Keqiang har sat som sit vigtigste politiske mål.

Tempoet skal ud af væksten

Li Keqiang ønsker at bremse den vilde vækst i økonomien. Væksten skal ikke stoppes, men Kinas regering mener, at tempoet skal tages ud af væksten, som i stedet skal lægges på et lavere, men mere langtidsholdbart niveau.

Et af de problemer, den kinesiske regering arbejder med, er, at en god del af væksten har været koblet op på massive udlån – dels til byggeri og dels til virksomheder, som har ønsket at ekspandere. Kritikere har advaret om, at Kina reelt stod midt i en udlånsboble, blandt andet bygget på en boligboble, hvor priserne bare steg og steg – og hvor stigningerne var nødvendige for at understøtte tidligere lån.

Den boble har den kinesiske regering arbejdet på at tage luft ud af, blandt andet ved over de seneste måneder at have indført en restriktiv udlånspolitik, hvor man har taget likviditet ud af interbanksystemet. Det har betydet, at de kinesiske banker har måttet bremse voldsomt op for udlån, hvilket igen har betydet, at aktiviteten i virksomhederne og i byggeindustrien på meget kort tid er blevet hårdt ramt. Et andet – og måske endnu større problem – er den ubalance, der er mellem den økonomiske udvikling i Kina og den, der er på de traditionelt vigtigste eksportmarkeder for Kina.

For hvordan skulle det være muligt for Kina at opretholde en vækst på måske syv procent, hvis de traditionelle aftagere af Kinas eksportvarer – for eksempel USA og Europa – vakler rundt med væksttal omkring eller under nul?

Det ville i hvert fald kræve, at den indenlandske efterspørgsel stiger markant, og det er der ikke reel udsigt til, blandt andet fordi Kinas regering selv afviser at stimulere økonomien yderligere. Diktatet fra regeringen lyder således på, at man fra centralt hold har besluttet at reducere de offentlige udgifter med fem procent i år og i stedet vil bruge pengene til at understøtte skattesænkninger og tiltag, som kan stimulere jobskabelsen.

Kina tvunget til lav vækst

Derfor er Kina tvunget til at acceptere et andet og lavere vækstleje samtidig med, at man sikrer, at efterspørgslen i Kina holdes på et højt niveau. Det er en udfordring, som også udenlandske investorer har fået øjnene op for.

»Vi ser ikke en stigning i den indenlandske kinesiske efterspørgsel, som kan holde væksten oppe,« siger Larry Fink, CEO i investeringsfonden Blackrock til Bloomberg.

Larry Fink peger på en række strukturelle udfordringer, herunder at Kina mangler et socialt sikkerhedsnet.

Det betyder, at folk i arbejde er tvunget til at foretage massive opsparinger, fordi de skal have penge til at sikre sig selv og familien, hvis noget går galt. Det betyder til gengæld, at en stor del af købekraften hives ud af Kinas husholdninger.

I sig selv er de mange bud på Kinas vækst uhyre interessante på den korte bane. Men i virkeligheden er det allermest spændende de bagvedliggende signaler, som kan læses ud af de kinesiske magthaveres udmeldinger.

For med udmeldingerne viser Kinas nye politiske ledere, at de er ved at tage en anden og mere realistisk økonomisk kurs end forgængerne. Det sker på en facon, hvor de nye magthavere samtidig viser sig villige til at håndtere de negative konsekvenser, for eksempel i form af social uro, som lavere vækst kan føre med sig.

»At lave en strukturel økonomisk justering er en pinefuld proces. Det er ikke muligt at leve et komfortabelt liv og have en høj vækst, når vi laver en strukturel justering,« advarer finansminister Lou Jiwei.