Det fejlslagne symbol på det nye Kina

Kinas største private skibsværft er tæt på et krak. Spørgsmålet er, om værftet er for stort til at falde? Regeringen holder igen med støtten til en branche præget af overkapacitet.

De kinesiske skibsværfter er gode til at fremstille billige, lavteknologiske skibe, men skibsrederne efterspørger i stigende grad energivenlige skibe. Det er forklaringen på, at Kinas cirka 1.000 skibsværfter er under pres. Rongheng-værket på billedet er ligefrem tæt på et krak. Foto: Aly Song Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kranerne arbejder på højtryk, og røgen vælter fortsat op af skorstenene på Rongsheng-skibsværftet i Jiangsu, nord for Shanghai.

Men billedet af høj aktivitet er blot et skalkeskjul, selve værftet balancerer på randen af et kollaps.

Sker det, bliver det billedet på en ny tid i kinesisk økonomi – en tid, hvor regeringen ikke per automatik redder store vigtige arbejdspladser.

Rongsheng-værftet er det største privatejede værft i Kina og har i mange år været en vigtig eksponent for den stadigt større succes og udbredelse, som private virksomheder har fået i Kina. Men desværre for værftet er det mere end trange tider for koncernen, der beskæftiger op mod 20.000 ansatte.

Værftet har lidt af voldsomt vokseværk de seneste ti år. Det er sket på ryggen af massiv låntagning, støtte fra både stat og provinser og stadig større efterspørgsel på de meget billige skibe, som værftet er kendt for.

Efterspørgsel på energivenlige skibe

Mens de få tilbageblevne værfter i Europa – og især konkurrenterne i Japan og Sydkorea har investeret massivt i ny teknologi og udvikling af miljørigtige skibe, har mange kinesiske værfter holdt fast ved byggeriet af billige, men teknologisk ordinære skibe. Den model virker ikke længere, fordi trængte skibsredere leder efter energivenlige skibe og hellere betaler lidt ekstra for de skibe – fremfor de billige lavteknologiske fra blandt andet Rongsheng.

Desværre for koncernen ramte krisen hårdt i 2008 – et tidspunkt, hvor man ellers forsøgte at hente ny kapital til den slunkne kasse. Siden har man kæmpet for at komme ovenpå, en opgave,, der næsten har været umulig på grund af lavere efterspørgsel og lave priser på skibene. Hidtil har man troet, at Rongsheng og andre værfter har været for vigtige arbejdsgivere til, at staten ville lade dem lukke. Men med den nye økonomiske ansvarlighed, som er et gennemgående træk i premierminister Li Keqiangs politik, er det ikke længere en given ting.

Statslig tilbageholdenhed med udlån til banker og dårlig likviditet i bankvæsenet har betydet, at virksomhederne ikke bare kan fortsætte med at låne, og det er ikke sikkert, at delstatsregerninger og provinsen får lov til at redde værftet – trods risikoen for fyringer og dermed social uro.

Kina er på få år vokset til at være verdens største skibsværftnation. Med flere end 1.000 værfter på landsplan er industrien afgørende for beskæftigelsen i landet. Problemet er blot, at værfterne er trængt i bund af en dårlig verdensøkonomi, der har medført, at der bygges færre skibe til lavere priser.

Kinas værftsorganisation vurderer selv, at op mod en tredjedel af landets cirka 1.000 værfter må lukkes inden for fem år, hvis økonomien ikke bedres markant. Foreløbig tyder intet på, at det vil ske. Ordrebeholding-en på de kinesiske værfter lå således i maj 23 procent under sidste års beholdning.