Juletræet med sin kemi

Der bliver brugt langt mere gødning og flere pesticider til produktion af juletræer end i den øvrige del af skovbruget, lyder kritikken. Direktør Kaj Østergaard, Dansk Juletræsdyrkerforening afviser.

Læs mere
Fold sammen
Kan det virkelig være rigtigt, at jeg sammen med mine uskyldige børn skal danse rundt om en kemisk bombe juleaften?

»Nej, selvfølgelig kan det ikke det. Juletræer er altså ikke giftfælder. Danmarks Naturfredningsforening vildleder. Det, man skal holde sig for øje, er, at 80 procent af alle juletræer dyrkes på landbrugsjord. Hvis der ikke havde stået juletræer, var der blevet dyrket kartofler, korn eller roer, hvor gødningsforbruget er dobbelt så stort, og pesticidforbruget er omkring det tredobbelte.«Nu sammenligner du noget, som ikke kan sammenlignes. Der er jo ingen der danser rundt om en bunke roer juleaften?

»Det er rigtigt nok, men når Danmarks Naturfredningsforening ser på miljøbelastningen, så synes jeg sammenligningen er relevant. Alternativet bliver, at forbrugerne ikke kan købe danske juletræer. Så bliver produktionen flyttet til udlandet, og der bruger de endnu flere pesticider.«Det virker lidt vanvittigt, at vi skal belaste naturen på grund af et rent luksusprodukt som juletræer?

»Det kan du godt mene, men så skal du heller ikke købe blomster, og du skal lade bilen stå, når du skal til fodboldkamp.«Er det ikke på tide, at branchen stikker fingeren i jorden. Når det gælder fødevarer, er der jo efterhånden stor efterspørgsel efter økologiske varer?

»Vi også har økologer med i vores forening. Men det grundlæggende problem er, at forbrugerne ikke vil betale den pris, det koster at producere økologiske juletræer. Når man i dag kan sælge økologisk mælk og kød, er det fordi det stort set er til samme pris som de konventionelle produkter.«Man behandler juletræstoppene med eddikesyre, så toppen ikke bliver for lang. Der er da ikke meget natur tilbage i et juletræ?

»Træet tager altså ikke skade, og eddikesyren er forlængst fordampet juleaften. Ja, vi bruger en række hjælpestoffer, det samme gælder blomsterproduktion, men forbruget af hjælpestoffer er langt mindre end ved en række andre produkter.«