Japan: Ingen vej uden om momsforhøjelse - 15 pct. i sigte

Japan bliver i sidste ende nødt til at hæve momsen for at finansiere de stigende omkostninger til social sikring i det hastigt aldrende samfund. Det slår Japans økonomiminister, Nobuteru Ishihara, fast i en tale onsdag i Tokyo.

Premierminister Shinzo Abe fortog en kovending i juni og lovede, at hans politik vil gøre økonomien stærk nok til at modstå en stigning i omsætningsafgiften, mens forhøjelsen samtidig blev udskudt til 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og en forhøjelse fra de nuværende 8 pct. til de foreslåede - men udskudte - 10 pct. er ikke nok til at dække velfærdsydelserne.

- Vi vil gradvist øge momsen til 12 pct. videre til 15 pct., siger Nobuteru Ishihara, der peger på, at det vil være nødvendigt at holde folkeafstemning for at få offentlighedens godkendelse.

Premierminister Shinzo Abe fortog en kovending i juni og lovede, at hans politik vil gøre økonomien stærk nok til at modstå en stigning i omsætningsafgiften, mens forhøjelsen samtidig blev udskudt til 2019.

Den 3 pct.point store forhøjelse i i 2014 sendte det japanske forbrug ned og kastede landet ud i recession.

Japan står over for et vedvarende budgetunderskud, og en stigning i omsætningsskatten er nødvendig for at finansiere det sociale sikkerhedsnet.

Forøgelse af momsen vil bringe niveauet op på et niveau tilsvarende mange udviklede europæiske lande.

Den Internationale Valutafond har sagt, at skatten bør hæves gradvist og forudsigeligt.