Bank of Japan udvider monetær base og iværksætter nye lempelser

Den japanske centralbank, Bank of Japan, fastholder i forbindelse med sit rentemøde onsdag den ledende rente. Men samtidig har banken nye lempelser med i posen.

Foto: © Yuya Shino / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den toneangivende rente forbliver på minus 0,10 pct. - helt som ventet blandt økonomerne i øvrigt, hvis man skæver til estimater indsamlet af Bloomberg.

Men derudover planlægger Bank of Japan at udvide sin monetære base - de penge, der pumpes ud i systemet - indtil inflationen er stabilt over 2 pct. I øjeblikket er den japanske inflation omkring nul.

Graden af udvidelsen af den monetære base, der tidligere lå på 80.000 mia. yen - omkring 780 mia. dollar - kan i den kommende periode svinge, alt efter hvordan kontrollen med statsrenterne kører, lyder det fra Bank of Japan.

Pengene skal blandt andet bruges til opkøb af japanske statsobligationer for blandt andet at holde de tiårige renter på deres nuværende niveau, så spændet på den måde vil blive større til de kortere renter.

Bank of Japan dropper desuden sit tidligere mål om en fast gennemsnitlig løbetid i sin obligationsbeholdning, hvilket giver banken frihed til blandt andet at købe mindre op i den lange ende - igen for at kunne kontrollere rentekurven.

Endelig bliver der ændret i Bank of Japans opkøbsprogram for ETF'er, så det nu vil følge aktieindekset Topix, fremgår det. Her er der sat 2700 mia. yen af. Det samlede opkøbsprogram af ETF'er forbliver dog på 5700 mia. yen.

Tiltagene har umiddelbart - efter lidt udsving helt i begyndelsen - haft en positiv effekt på markederne, hvor den tiårige rente i Japan er sendt tilbage over 0 pct. igen for første gang siden marts. Siden dengang har renten befundet sig i negativt terræn.

Inden opgørelsen var renten minus 0,04 pct., men efter opgørelsen er den netop kravlet i positivt terræn.

Derudover er aktiemarkederne gået i solide plusser, efter at de var præget af minimale udsving inden opgørelsen.

Nikkei 225-indekset stiger med 1,0 pct., mens Topix-indekset stiger med 1,6 pct.

Også de amerikanske renter er steget offentliggørelsen fra Bank of Japan. Inden opgørelsen lå den toneangivende tiårige amerikanske rente i 1,69 pct., og efterfølgende er renten steget til 1,72 pct. Det er i øvrigt 5 basispoint højere end ved dansk lukketid tirsdag.

Dermed er der umiddelbart også udsigt til rentestigningerne fra start herhjemme, når obligationshandlerne starter dagens arbejde ved 8.30-tiden.

Også de amerikanske aktiefutures er steget en anelse efter opgørelsen fra Bank of Japan. Efter opgørelsen stiger futures for de tre toneangivende indeks med 0,2 pct. efter at have ligget blot marginalt højere inden.

/ritzau/FINANS