IT-branchen vokser videre

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den uendelig historie

Bang & Olufsens uendelige krise sætter sig markante sport på branchens indtjening.

Selskabets bestyrelsesformand, Ole G. Andersen, har erkendt, at Bang & Olufsen er for lille til at være en selvstændig virksomhed. Hvis selskabet ikke opnår en vis størrelse, kan det gå to veje: Enten blive opkøbt eller få skåret butikken ned til et betydeligt mindre selskab med få kernekompetencer. Status quo er ikke en mulighed.

Driften i B&O gav et underskud på godt 800 mio. kr. i 2014, men salget af Automotive-divisionen til Hartman International gav et lille plus på bundlinjen.

Der bliver solgt mange PCer, tablets og anden elektronik hos IT-forhandleren Dustin. Den svenskejede IT-forhandler har en misundelsesværdig afkastningsgrad på 50. Omsætningen er på fem år mere end fordoblet.

Hos Phase One, der producerer bagstykker til professionelt kameraudstyr, går det også godt med en afkastningsgrad på 34.

Danske Steelseries er anerkendt internationalt for deres specialkeyboards, præcisionsmus og andet tilbehør til computerspillefolket, derimod kniber det stadig med at få bundlinjen til at skifte fra rødt til sort.

Målespecialister

Måleapparater har altid været en dansk styrkeposition. Kamstrup fremstiller intelligente elmålere. Brüel & Kjær er dygtige til at måle vibration. Foss er verdens førende producent af analyseinstrumenter til mælk, kød, korn, vin og foderstoffer, og instrumenterne benyttes af 100 af verdens største fødevareproducenter og myndigheder. Resultatet i Foss er påvirket af Ruslands importstop, prispres i Kina, men det er lykkedes for Foss at styrke sin position i bl.a. Latinamerika.

Og det er også i denne kategori, at vi finder Terma, som udvikler selvbeskyttelses-systemer til amerikanske jagerfly. Teknologivirksomheden i Lystrup har indgået en aftale med BAE Systems til en værdi af 1,6 mia. kr. Terma skal de næste 23 år levere dele til haleror til F-35-kampfly.

Software er lønsomt

Det er lønsomt at sælge software, især højt specialiseret software som den, der udbydes af SimCorp.

Det børsnoterede selskab imponerer med en tårnhøj afkastningsgrad på 47.

Ifølge selskabets førstemand, Klaus Holse, var 2014 ellers på mange måder som at befinde sig på en rutsjebanetur: To nedjusteringer i løbet af en måneds tid efterfulgt af en opjustering skulle der til, men så blev forventningerne også indfriet. Omsætningen steg med syv procent.

Unity IPR, der udvikler software til computerspil og er ny her på Guld1000-listen, præsterer også en høj afkastningsgrad - nemlig 44. Væksten og det høje afkast har til sammen givet Unity en plads som nr. et blandt årets »Guldmagere« i dette magasin. (Se side 60-66)

IBM, der hidtil har stået for branchens største omsætning, er blevet overhalet af Nets Holding. Det har dog ikke hjulpet på bundlinjen.

IBM leverer fortsat underskud. Der er noget at tage fat på for den nye topchef, Henrik Bodskov, der netop er tiltrådt, efter at den forrige – Lars E. clausen – kun holdt i ni måneder. Let bliver det næppe.

IBM er blevet vraget i en række store, offentlige udbud på det seneste.

Amerikanske CSC har fået styr på forretningen efter en lang årrække med underskud.

De to bankcentraler SDC og BEC tjener ikke penge af betydning.

Der var fuld damp under kedlerne, da Novo-selskabet NNIT blev sluppet løs på fondsbørsen i marts i år.

Resultaterne er der heller ikke noget i vejen med. Det er også en stærkt specialiseret forretning, der leverer specialiserede systemer til dokumenthåndtering, rapportering og meget andet til en bred vifte af både offentlige og private kunder.

Kinesiske fristelser

Konkurrencen er hård i denne branche. Kinesiske Huawei kom i marts 2014 til at stå for drift og udvikling af TDCs mobilnet i Danmark, da TDC vragede Ericsson. Det kan også ses på Ericssons fald i omsætning med 28 procent.

Huawei er i dag verdens næststørste leverandør af teleudstyr efter Ericsson, og ud over vækst er Huawei også god til at tjene penge. Foruden netværksløsninger sælger selskabet også både smartphones og tablets.

Bag branchens bedste indtjening står GN Netcom. Selskabet producerer headsets under navnet Jabra. René Svendsen overtog jobbet som administrerende i marts, da Niels Svennigsen stoppede af familiemæssige årsager.

Fusionsstop

Telebranchens omsætning skrumper år for år som følge af hård priskonkurrence. Det er et barskt marked, og resultaterne er ikke prangende.

EU satte for nylig en stopper for fusionen af Telia og Telenor i Danmark, og dermed gik fusionen i vasken for nr. to og tre på det danske telemarked.

Vækst og indtjening er der derimod i Hi3G, der står bag teleselskabet 3. De seneste fem år har selskabet givet et samlet overskud på næsten 2 mia. kr. Men hvis man derimod kigger på hele selskabets levetid, ender det samlede resultat på et underskud på godt 2 mia. kr.