I terrorens skygge: Markeder vænner sig til ustabilitet

Tragedien fredag aften i Paris med massakren på tilfældige mennesker er terrorens forsøg på at destabilisere verden, herunder også de økonomiske markeder. Det er altid svært at komme videre, fordi penge, børsmarkeder og økonomi umiddelbart virker ligegyldige, når 130 mennesker koldblodigt er blevet myrdet og hundredevis af familier sørger.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND. RB PLUS Et angreb på den franske folkesjæl. Ritzau 15/11 2015 18.43. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Læs mere
Fold sammen

Da terroren ramte New York, Washington DC og det øvrige USA den 11. september 2001 satte det ikke bare USA, men hele verden i chok. Alt var kaos og fortvivlelse i måneder herefter, børsmarkeder var lukket ned, og kun langsomt kom normalen tilbage.

Sådan er det ikke mere.

Forfærdelsen er der stadig, som efter fredagens angreb i Paris, men de økonomiske markeder, herunder børsmarkederne verden over, har lært at leve med denne ustabilitet. Har lært at svaret på terror er ikke at reagere på terror.

Nicolas Colas, chefstrateg hos børshuset Convergwx siger til Wall Street Journal: »Det er altid svært at diskutere bevægelser i kapitalmarkeder i skyggen af menneskelig tragedie. Det er ikke let, men nødvendigt og den eneste måde at slå tilbage. Derfor har vi hurtigt en tjekliste klar med, hvad det betyder for markederne.«

Ligesom andre markedsstrateger peger han på, at man skal holde øje med olieprisen, som normalt stiger ved uro. Men det synes ikke at ske denne gang, først og fremmest fordi verden i denne tid oversvømmes med billig olie. Et så voldsomt terroranslag som det i Paris vil uvægerligt sætte fokus på de europæiske aktier, som umiddelbart skulle blive mest berørt. Dog er trenden i europæiske aktier tæt forbundet med udviklingen i de stærke amerikanske aktier. Altså samlet set ikke de store konsekvenser.

Det store spørgsmål er dog, om weekendens terror påvirker de europæiske forbrugere i negativ retning. Det vil i så fald påvirke den i forvejen meget svage og sårbare vækst i Europa. Og det kan tvinge centralbanken ECB til yderligere rentenedsættelser, mens alt tyder på det modsatte i USA, nemlig at den amerikanske centralbank FED hæver renten ved det næste møde i december. Det giver en svagere euro, men det positive i det scenarie er, at en svag euro gør det lettere for europæiske virksomheder at konkurrere på de globale markeder.

Aktiemarkederne mandag var næsten upåvirkede af weekendens terror, og tirsdag har børsmarkederne både i Asien været nogenlunde stabile, dog med fald i Japan, der igen er gledet i recession, mens Europa har taget et hop fremad med stigninger over hele linjen. Det danske aktiemarked i København er som vanligt blandt de kraftigst stigende med et spring fremad for det toneangivende C20-indeks på 1,3 procent fra morgenstunden. Højdespringer er medicinal- og biotekvirksomheden Genmab, som har fået præparatet mod kræft Darzalex godkendt i USA.

Genmab-aktien stiger fra morgenstunde med 11 procent, og det betyder, at Genmab-selskabet nu har en værdi på børsen på imponerende 45 mia. kr. Også Vestas og Novo Nordisk trækker C20-indekset fremad.