Her er den danske våbenindustri

Før var de nærmest hemmelige, men for første gang nogensinde kan Berlingske Tidende her præsentere de 25 medlemmer af Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, FAD.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få brancher i Danmark omgærdes med så meget hemmelighedskræmmeri som våben- og forsvarsindustrien.

Det synes fortsat at være devisen, at fjenden, konkurrenter og politiske modstandere ikke skal have flere oplysninger at arbejde med end højst nødvendigt, så derfor er det faktisk en hård nyhed, at Berlingske Tidende her kan bringe en medlemsliste fra Forsvars og Aerospaceindustrien i Danmark, FAD, under organisationen Dansk Industri.

Brancheforeningen har 25 medlemmer, der ifølge FADs daglige leder, direktør Ena Bjerregaard har en samlet årlig omsætning på omkring 1,5 mia. kr. og omkring 1.500 medarbejdere på forsvarsrelaterede opgaver.

Berlingske Tidende har gennemgået medlemslisten, og her er vores miniportræt af en branche, der tidligere var næsten hemmelig.

Alcatel Space Denmark A/S, Ballerup: Del af franske Alcatel, der i Danmark med 125 mand og den tidligere danske Compaq-chef John Marlet som leder bl.a. sælger strømfordelere til europæiske og amerikanske rumsatellitter.

Bruhn NewTech A/S, Søborg: Firma, stiftet af den tidligere Canon-kopimaskineimportør Lars Bruhn med speciale i software o.l., til overvågning ved ABC-krigsførsel (atom, biologisk, chemisk).

Compushield A/S, Hjallerup: En del af den nye virksomhed Giantcode, der er stiftet af komposit-forskeren Hans Henrik Bache, der tidligere bl.a. har udviklet nye materialer for Aalborg Portland.

Danish Aerotech A/S, Karup: Specialister i produktion og vedligeholdelse af fly og militærtmateriale, stiftet af FLS Industries, men nu ejet af DAO Aviation og Scandinavian Avionics.

Danish Container Supply ApS, Nørresundby: Del af DCS Group, der har specialiseret sig i containere og containercamps til bl.a. NATO og FN. Stiftet i firserne af skibssmed på Aalborg Værft, Michael Fossing.

Dantherm, Skive: Gammel dansk industrivirksomhed med speciale i opvarmningssystemer.

DEMEX,, København: Rådgivende ingeniørforretning, der bl.a. sælger forskning og ekspertise om ballistisk beskyttelse til en række europæiske kunder.

Flux, Asnæs: Dansk underleverandør, der hidtil med 300 medarbejdere i Asnæs og Thailand har leveret transformatorer til powersupply og teleudstyrsindustrien - men efterhånden også laver specialkomponenter til rumfartsindustrien.

GPV Industri, Glostrup: Højteknologisk industrikoncern, der med ca. 1000 medarbejdere på mange felter leverer udvikling, produktion og test af kundespecificeret mekanik og elektronik. Har bl.a. store millionordrer for amerikanske Raytheon på dele til jagerfly.

Hamann Electronics, Holbæk: Virksomhed med rødder i radioens barndom i tyverne, der med omkring 70 medarbejdere laver produktion og montage af specialkomponenter til elektronikindustrien.

HMK Industri, Hjørring: Privat firma, udsprunget af Hærens Materiel Kommando i Hjørring, med ca. 100 medarbejdere, der blandt andet laver specialkøretøjer.

IFAD, Odense: Software-firma, der siden 1986 har opbygget stor international kompetence på kvalitetstest af software-programmering.

Mærsk Data Defence A/S, Sønderborg: Det tidligere Infocom, der med 125 medarbejdere lavede informations- og kommunikationssystemer til forsvarsformål, repræsenterer i dag Mærsk Data og A.P. Møller i FAD - men det er Mærsk Data og A.P. Møller, der direkte har været med til at betale 170 mio. kr. for adgangsbilletten til dansk deltagelse i Lockheed Martins JSF-projekt.

Noliac, Kvistgaard: Højteknologisk virksomhed, der med Giga-skaberen Finn Helmer som bestyrelsesformand til vidt forskellige anvendelser arbejder med såkaldt piezoelektriske multilags keramik.

Printca, Aalborg: Virksomhed i Weco-gruppen, der med omkring 100 medarbejder laver printplader til kunder som Terma, Ericsson,

Saab og mange andre.

Reson, Slangerup: Tre brødre med efternavnet Resen Stenstrup har siden 1976 år skabt en virksomhed, der har ca. 40 pct. af verdensmarkedet for sonarudstyr til både militære og civile formål, og væksten er stadig stor.

Roulunds Fabrikker, Odense: A.P. Møller-virksomhed (på salgslisten) med 475 medarbejdere laver mange former for transportudstyr, blandt andet med ballistisk beskyttelse.

Rubtec, Viborg: Del af dækvirksomheden Viborg Gruppen, der netop for et milliardbeløb er solgt til franske Michelin.

E. Falck Schmidt, Odense: Traditionel maskinfabrik med 125 medarbejdere, der bl.a. arbejder med renovering og nyproduktion af militært kampvognsmateriel.

Scanfiber Composites, Sindal: Ny virksomhed, der med afsæt i vindmøllebranchen og i konkurrence med bl.a. A.P. Møllers Roulunds Fabrikker ved hjælp af kompositmaterialer har udviklet udstyr til ballistisk beskyttelse.

Systematic Software Engineering, Aabyhøj: Softwarehus, der deler kræfterne mellem at lave komplekse løsninger til sundhedssektoren og forsvarsinstitutioner, bl.a. elektroniske patientjournaler og systemer, der forbinder forsvarets kommando- kontrol og informationssystemer. 310 medarbejdere.

Terma, Lystrup ved Århus: Nestoren i dansk forsvarsindustri, der med 850 medarbejdere og milliardomsætning, leverer snesevis af vidt forskellige højteknologiske produkter og systemer til forsvaret, bl.a. radar- og kommunikationssystemer, Også aktiv i den danske rumfartsindustri som bl.a. leverandør til Ørsteds-satellitten. Terma har opslugt den tidligere konkurrent Per Udsen i Grenå.

Topsil Semiconductor Materials, Frederikssund: Ca. 100 mand, der arbejder med float-zone silicum, den reneste form for silicium og halvledere til elektronikindustrien.

Hans Tørsleff management systems, Frederiksberg: Firma der siden 1987 har arbejdet med IT-styring af projekter, bl.a. med udgangspunkt i kendte Microsoft-produkter.

Vane Consult, Bjerringbro: Enmands-firma, der tilbyder viden om dagligdagen i cockpittet i fly som F16.