Har nu konsistens som feta. Hovedstadens borgere får varme fra døde mink

Døde mink i tusindvis skal fjernes fra deres massegrave i Jylland for at blive brændt af på forbrændingsanlæg i hovedstadsområdet.

De mange aflivede mink skal nu brændes af på forbrændingsanlæg over hele landet – blandt andet flere steder i hovedstadsområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgere i hovedstaden kan se frem til at varme sig ved døde mink, der er blevet gravet op fra jyske massegrave.

En del af de millioner af mink, der blev aflivet i slutningen af 2020 og siden har ligget gravet ned i Midt- og Vestjylland, skal nu brændes af på forbrændingsanlæg omkring hovedstaden.

Det er tale om Vestforbrændingen i Glostrup, A-R-C på Amager, Norfors i Hørsholm og Argo i Roskilde.

Det skriver TV 2 Lorry.

Og allerede nu tør pressechef ved Vestforbrændingen i Glostrup, Per-Henrik Goosmann godt love, at man ikke forventer lugtgener, som borgere i nærheden af massegrave i Jylland har oplevet.

»Vi forventer ikke nogen lugtgener, der går udover vores egne arealer. De døde mink ankommer i modtagehallen og ryger direkte i afbrændingssiloen. Vi er meget opmærksomme på lugtgener, og ligesom når vi brænder alt muligt andet af, så vil systemet og vores filtre fjerne lugten, inden den kommer ud af skorstenen,« siger pressechef ved Vestforbrændingen i Glostrup, Per-Henrik Goosmann, til TV 2 Lorry.

Konsistens som feta

Flere af forbrændingsanlæggene har allerede erfaring med afbrændingen.

I efteråret modtog og afbrændte Vestforbrændingen 29 ton døde mink.

Heller ikke hos A-R-C, der står for forbrændingen på Amager, forventer man gener ved afbrændingen. Her har man ligeledes stået for at brænde 113 ton mink af i efteråret uden problemer.

Der er dog en udfordring i forhold til efteråret, lyder det fra A-R-C: De mink, der nu skal bortskaffes, har ligget gravet ned i et halvt år. Derfor er det en noget andet konsistens, man skal arbejde med denne gang.

»Vi har sagt ja til at modtage tre prøvelæs mink. Som vi er blevet oplyst, har de døde mink en konsistens som feta, ligesom der kommer til at være iblandet jord og kalk, og derfor starter vi i en lille skala, hvorefter vi bruger erfaringerne herfra til at planlægge videre,« siger pressechefen ved A-R-C, Sune Martin Scheibye, til TV 2 Lorry.

Læs Berlingske afdækning af forløbet, der førte til minkaflivningerne her.