Fremtiden bliver bestyrelsesarbejde

Nettos koncernchef gennem 23 år, Mads Krage, forlader om kort tid sit livsværk. Forude venter bestyrelsesarbejde, fisketure og mere tid til familien.

Der er sket meget, siden Mads Krage for 23 år siden åbnede den første Nettobutik. Netto er blevet Mads Krages livsværk; men han har for længe siden besluttet, at når han blev 60 år, ville han gå.

Det er han i dag, og han er tilfreds med det Netto, som han om tre uger afleverer til tronfølgeren Claus Juel-Jensen. Dog ville han gerne have oplevet at åbne Nettobutik nummer 1.000 - det sker inden for det næste år, for i dag er der ialt 855 Netto-butikker.

»Det er et magisk tal. Jeg husker lige så tydeligt, da vi åbnede butik nr. 100; det syntes jeg var helt fantastisk - det var på Nørrebrogade. Alligevel løber tiden, og i dag er vi oppe i nogle tal, som jeg aldrig havde forventet, at vi kunne nå,« siger Mads Krage.

Tiden i Netto har ikke altid været en dans på roser.

»Langt hen ad vejen har det været en kamp for at få det hele til at køre, som jeg ville. Hver gang vi har udvidet i udlandet, har det været besværligt, og vi har fortrudt det hver eneste gang i en lang periode. En ekspansion i udlandet er barsk, og man kommer altid i en situation, som ikke er god,« siger Mads Krage.

Men det har været det hele værd, og Mads Krage har med en entusiasme, som man sjældent finder, kæmpet kampene, så Netto i dag er danskernes foretrukne indkøbssted.

Efterhånden som Mads Krage er kommet tættere på den runde fødselsdag, har både hustruen Lise og vennerne pustet ham i nakken og spurgt, om han nu virkelig mener, at han kan forlade Netto, hvor han hver dag har haft sin gang fra klokken otte om morgenen fem-seks dage om ugen.

»Når man har taget sådan en beslutning, skal man stå fast, for den er som regel fornuftig. Jeg har haft en helt unik chance her, men et liv foregår jo typisk i faser og min fase i Netto har været lang,« siger Mads Krage.

Ud at rejse
Det er ikke kun Mads Krage, som glæder sig til at få mere tid. Hustruen Lise, som er overlærer, glæder sig også til, at rollefordelingen i hjemmet bliver lavet om, for det har indtil nu i høj grad været hendes opgave at holde styr på hjemmet i Greve. Derudover skal parret, som har været gift i 36 år, bruge meget af tiden det næste år på at rejse. Derfor har Lise Krage netop taget orlov. Men Mads Krage kommer ikke til at gå på pension, for det ville ifølge ham selv være for underligt. Han afviser dog at sætte sig i en ny direktørstol.

»Jeg vil forsøge at gøre lidt nytte rundt omkring, og det kan godt være, at jeg får nogle bestyrelsesposter. Jeg har ikke afklaret det endeligt endnu; nu skal jeg først være færdig her,« siger Mads Krage og afviser, at han alligevel vil komme rendene i Nettos hovedkontor i Køge til januar, når Claus Juel-Jensen tager over.

»Jeg kender spillereglerne godt nok til at vide, at når man er ude af spillet, så er man ude,« siger Mads Krage, som altid har været en flittig sportsudøver. Cykling, løbeture, golf og badminton har Mads Krage indtil videre jævnligt dyrket, men nu skal tempoet skrues op, og så skal han også ud at fiske.