Fornyet tro på fremtiden i eurozonen

Friske tal viser, at der er en række sektorer i eurozonen ser mere positivt på fremtiden end tidligere. Forbrugertilliden rykker sig dog ikke.

Foto: JOHN MACDOUGALL.
Læs mere
Fold sammen

Det lysner en smule, når det kommer til troen på fremtiden i eurozonen. Det viser fredagens nøgletal fra EU-Kommissionen, hvor forbrugertilliden dog bliver benævnt som uændret i augustopgørelsen.

Derimod er der øget optimisme i forretningsklimaet. Her viser en indikator en bedring fra minus 0,36 til minus 0,21. Det økonomiske tillidsindeks er i august steget fra 92,5 til 95,2. Det er bedre end estimaterne fra Bloomberg, der lød på 93,8.

Servicetilliden steg fra minus 7,8 til minus 5,3, mens industritilliden steg fra minus 10,6 til minus 7,9. Med hensyn til sidstnævnte, så forventede analytikerne ifølge Bloomberg blot en stigning til 9,6. Forbrugertilliden lå uændret på minus 15,6.

I Nordea mener cheføkonom Helge J. Pedersen alt i alt, at dagens tal er positive.

»På det seneste har en række nøgletal indikeret, at der er bedre tider på vej for den trængte europæiske økonomi. Og den tendens er netop blev bekræftet med EU-kommissionens offentliggørelse af august måneds undersøgelse af den økonomiske stemning i eurozonen. Tallet kom ud på 95,2 eller markant højere end sidste måned,« siger han i en skriftlig kommetar til tallene og tilføjer:

»Der var tale om en bredt baseret fremgang målt på de enkelte lande. Fremgangen var således særdeles udtalt i både førerlandet Tyskland, men også virksomheder og husholdninger de kriseramte sydeuropæiske lande ser nu meget lysere på fremtiden. Vi skal således tilbage til slutningen af 2011 for at finde tilsvarende »god« stemning i lande som Spanien, Italien og Portugal.«

Dog noterer Nordea-økonomen sig, at Grækenland stadig er hårdt prøvet til tillidsfronten, og at det indikerer, at behovet for en ny hjælpepakke igen trænger sig på.