Forbrugerne må vente på Telebranchen

Nummerflyt: IT-minister Helge Sander (V) er klar til at udsætte frit valg mellem mobilnettet og fastnettet efter pres fra den samlede telebranche, hvis branchen kan dokumentere, at det ikke kan lade sig gøre til tiden.

Telebranchen mener, den har fået regeringens opbakning til at udsætte forbrugernes mulighed for frit at flytte telefonnumre fra mobilnettet og til fastnettet.

Det skulle, ifølge loven, være på plads 1. april i år, men telebranchen afviste før jul kategorisk, at det ikke kunne nås før om fem år. Og nu giver Helge Sander (V), minister for videnskab, teknologi og udvikling, branchen delvist ret.

»Ministeren siger, at de problemer, vi har gjort opmærksom på, gør, at man næppe bør gennemføre muligheden 1. april. Der er fortsat enighed blandt de telepolitiske ordførere om, at det skal gennemføres hurtigst muligt,« siger Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien, TI, der repræsenterer telebranchen.

Danskerne burde ellers fra 1. april have mulighed for at flytte mobilnummeret over på fastnettelefonen eller omvendt, kaldet »krydsportering«, men telebranchen afviste, at det kunne lade sig gøre, da det så ville blive et kaos for afregningen af telefonopkald til og fra udlandet. Udenlandske teleselskaber ville ikke vide, hvornår det var et mobil eller et fastnetopkald, og derfor ville de taksere alle opkald fra Danmark som mobilopkald for ikke at miste penge, vurderede Telekommunikationsindustrien.

Helge Sander beder nu om, at TI sammen med Forbrugerrådet, Dansk Dataforening og Telestyrelsen, finder ud af, hvordan det så kan ske.

Men i ministeriet er der en noget anden opfattelse af udsættelsen. Helge Sander har givet telebranchen og de øvrige aktører indtil 1. marts til at dokumentere, hvorfor man ikke kan nå det til 1. april, og hvis dokumentationen kan overbevise forligspartierne bag teleloven, som dækker fra højre til venstre i folketingssalen, så kan en udsættelse komme på tale, lyder det fra ministeriet.

Man har fra politisk side formentlig også været skræmt af det kaos, som på syvende måned foregår i mobilbranchen, hvor danske forbrugere er fanget i store tekniske vanskeligheder med at flytte fra et mobilselskab til et andet og beholde sit nummer.

Forbrugerrådet bakker op om en mulig udsættelse. Tiden var løbet fra lovkravet, for det passede ikke til virkeligheden på telemarkedet, siger konsulent i Forbrugerrådet, Anders Hjort Jensen.

»Det er en skam, at telebranchen først råber op fem minutter i 12, men vi syntes dog heller ikke, de tekniske forudsætninger er til stede for at krydsportere. Man har en politisk vision om »en mand, et telefonnummer« men den er bare ikke mulig at føre ud i livet nu,« siger Anders Hjort Jensen.