Fint afkast på materialer

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Solid indtjening

Meget få brancher kan matche kemien, når man måler på afkastningsgrad. Den bliver især hjulpet på vej af Novozymes, der endda har forbedret sin indtjening i forhold til året før, for enzymer er der altid bud efter. De gør brødet mere holdbart, vaskepulveret i stand til at vaske ved lave temperaturer og konsistensen som ønsket i en lang række madvarer. Så kunderne er typisk de kæmpestore globale fødevare- og dagligvarekoncerner. Det lægger en god bund under Novozymes’ forretning, der ellers er præget af kampen om at vinde fodfæste i branchen for anden generations bioethanol.

Novozymes topper i den kemiske industri, hvor også Hempel, der producerer skibsmaling, tjener gode penge. Hempel har udpeget Henrik Andersen som ny topchef til at afløse Pierre-Yves Jullien, der stopper i 2016. Henrik Andersen kommer fra ISS.

Industriselskabet (Auriga Industries) har netop fået ny direktør. Det er Torben Svejgård, der har været bestyrelsesmedlem i Auriga siden 2010.

Auriga solgte tidligere på året datterselskabet Cheminova til amerikanske FMC Corporation for 8,5 mia. kr., hvoraf langt størstedelen er blevet udbetalt som udbytte.

Fødevarer skal emballeres

Samlet set er der ikke nogen vækst i branchen. Til gengæld er indtjeningen ganske pæn.

Stibo, der er markedsleder indenfor trykkerier i Skandinavien, har haft et koncernens bedste resultater. .

Æggebakkerne giver en flot indtjening til Hartmann, som er en af de tre største producenter af æggepakker i støbepap og en af verdens største producenter af maskiner til produktion af støbepapemballage. Hartmann har 2.100 medarbejdere og hovedsæde i Gentofte. Produktionen finder sted på egne fabrikker, heraf fire i Europa og en i Israel samt fire i Sydamerika og en i Canada. Mere end 90 procent af produktionen sælges uden for Danmark.

Hartmann, der er børsnoteret, er en del af familien Stadils Thornico-koncern og synes at være kommet ind i en god gænge efter flere år med turbulens.

Turbulens og strid om ejerskabet har der også været omkring Færch Plast, men nu er der ro. Kapitalfonden EQT har taget over.

Geert Skovsgaard står bag Bach Composite Industry i Hurup i Thy, der leverer kompositprodukter til vindmøller og andre industrier og har branchens højeste vækst. Den nordvestjyske virksomhed har flyttet det meste af sin produktion ud i verden, men en stor tilgang af nye kunder og projekter betyder, at den for tiden ansætter nye medarbejdere.

Penge i bleer

Der er indtjening i engangsbleer. Det nyder industrikonglomeratet Schouw & Co. godt af. Det ejer nemlig Fibertex Personal Care – en flot drevet forretning med produktion af halvfabrikata til store mærkevareproducenter.Virksomheden producerer bl.a. bleer i Aalborg og i Malaysia, hvorfra det asia­tiske marked betjenes. Fibertex ­laver stort set alle komponenterne af en ble undtagen selve den absorberende kerne.