Fagforening sagsøger Norwegian

På vegne af de norske piloter sagsøger fagforeningen Parat Norwegian for ikke at melde ud, hvem der reelt har ansvaret for piloternes forhold.

Læs mere
Fold sammen

Der er ikke nok klarhed over, hvem der har det formelle ansvar for de norske piloter, der er ansat i Norwegian. Sådan lyder det fra fagforeningen Parat, der nu vil sagsøge det norske flyselskab. Det skriver det norske medie E24.

Fagforeningen repræsenterer det store flertal af de norske piloter, og tidligere på året, da flyselskabet var hårdt ramt af strejker, varslede Parat, at den ville have en afklaring på spørgsmålet. Konflikten handlede i særdeleshed om, hvorvidt piloterne skulle være ansat i moderselskabet Norwegian Air Shuttle eller datterselskabet Norwegian Air Norway.

Strejken endte med, at alle piloterne i Skandinavien fik en jobgaranti på tre år, men der blev aldrig fundet en løsning på, hvem der reelt sidder med arbejdsgiveransvaret. En uholdbar situation, mener Parat.

»Da vi under strejken varslede, at der ville komme retssager, blev piloterne på ny overført til flere nye datterselskaber. Men uanset alle disse virksomhedsstrukturer, så mener vi, at det er moderselskabet, der optræder som den reelle arbejdsgiver, da opererer fly og udfører en række administrative ydelser,« siger advokat i Parat Christen Horn Johannessen til E24.

Leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud er langt fra tilfreds med piloternes vilkår og ønsker, at det bliver en principiel dom, der for alvor kan afklare piloternes rettigheder.

»Det er uacceptabelt, at Norwegian og Bjørn Kjos (Norwegians adm. direktør) kan flytte rundt på ansatte i enhver konfliktsituation og med det samme unddrage forpligtigelser, som ansatte har optjent gennem mange år,« siger han.

Hos Norwegian har man en kort udmelding til søgsmålet.

»Vi noterer os sagen og vil give svar til retten, når den tid kommer,« siger kommunikationschef Lasse Sandakerveien-Nielsen til E24.