Europæisk lån til virksomheder skal sparke gang i økonomien

Onsdag lød startskuddet på det nyeste tiltag fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der skal sparke gang i den europæiske økonomi.

Præsident for en Europæiske Centralbank (ECB) Mario Draghi. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centralbanken begyndte at købe virksomhedsobligationer, og det er helt nyt territorium for banken, der aldrig tidligere har lånt penge ud til private virksomheder uden for den finansielle sektor. Ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, mener kritikerne, at centralbanken dermed overtræder en vigtig principiel grænse.

»For det første risikerer Draghi (centralbankchefen, red.) og co. at tabe penge, hvis virksomhederne går konkurs og ikke kan betale lånet tilbage. For det andet kan ECB's opkøb give en urimelig fordel til de virksomheder, centralbanken køber obligationer fra«, skriver han i en kommentar.

Onsdag formiddag gik Ardo Hansson, der er chef for Estlands centralbank og medlem af Styrelsesrådet i ECB, på talerstolen i Estland. Her fortalte han, at Den Europæiske Centralbank ikke har diskuteret de etiske grænser i forhold til købet af virksomhedsobligationerne.

»Vi har ikke diskuteret sådanne grænser, men personligt mener jeg, at det vil være ret kompliceret at forvente, at centralbankerne nu skal beslutte, hvor grænsen går, hvad der er etisk, og hvad der ikke er«, sagde han ifølge Bloomberg News.

Sydbanks cheføkonom påpeger i sin kommentar, at det indtil for få år siden stort set var utænkeligt, at Den Europæiske Centralbank ville købe obligationer af private virksomheder.

»At det nu faktisk sker, er et tydeligt tegn på, at ECB er presset helt ud til kanten af den alt for lave inflation og må gribe til nogle af de sidste værktøjer, der er tilbage i kassen«, skriver Jacob Graven.

Tvivl om effekten

Formålet med det nye program er, at de lave obligationsrenter skal få virksomhederne til at låne flere penge, og dermed sætte den økonomiske vækst i eurozonen op i fart. Styrelsesrådsmedlemmet tror på, at købene af virksomhedsobligationer kan trække økonomien i den rigtige retning.

»Jeg har altid ment, at de kanaler, der virker direkte gennem virksomheder, er dem, der med størst sandsynlighed vil virke. Jeg har været meget mere skeptisk i forhold til programmet for den offentlige sektor, fordi de programmer afhænger af indirekte kanaler. Jeg tror også, at de direkte kanaler har færre negative bivirkninger«, sagde Ardo Hansson i Estland.

Ifølge cheføkonomen har udsigten til de store opkøb allerede fået renten til at falde markant på virksomhedsobligationer i Europa, men han er ikke overbevist om, at programmet får den ønskede effekt.

»Vi er skeptiske, da renterne allerede er ekstremt lave, uden at det for alvor har fået virksomhederne i Europa til at låne flere penge«, skriver Jacob Graven i notatet.

Centralbanken har endnu ikke meldt ud, hvor mange virksomhedsobligationer, den forventer at købe.