EU vil straffe statsstøttede flyselskaber

Vejen er banet for EU-regler, der kan straffe udenlandske luftfartsselskaber, der modtager statsstøtte. Det er især rettet mod de amerikanske selskaber.

Luftfartsselskaber i EU, der jo ellers gennem tiderne selv har lært en ting eller to om statsstøtte, får nu hjælp mod den støtte, andre landes regeringer giver deres selskaber. Europa-Parlamentet har vedtaget nye regler, der giver EU-Kommissionen ret til at pålægge udenlandske luftfartsselskaber strafafgifter, hvis de modtager statsstøtte fra deres regeringer og dermed forvrider konkurrencen. Ministerrådet ventes om kort tid at godkende reglerne.

De nye regler er ikke mindst en hilsen til de amerikanske luftfartsselskaber, der efter 11. september 2001 og det efterfølgende styrtdyk i passagertallet modtog milliarder i støtte fra den amerikanske regering. EU-selskaber klager over, at dele af den støtte gik til at dumpe prisen på de vigtige transatlantiske ruter.

Men støttelysten findes også i Europa, hvor Schweiz' forkølede luftfartsselskab Swiss flere gange har fået kunstigt økonomisk åndedræt af regeringen. Og det på et tidspunkt, hvor Kommissionen fører en aggressiv kamp for at lære sine egne regeringer at holde fingrene fra checkhæftet, når luftfartsselskabene klager.

»EU kan nu slå igen over for unfair adfærd,« siger en talsmand for EU-transportkommissæren om de nye regler.

Udenlandske luftfartsselskaber er forståeligt nervøse. Men spørgsmålet er, om de kommende regler nogensinde vil blive brugt. Det er en uhyre kompliceret opgave at udregne den rigtige billetpris. USA har allerede lignende regler og har aldrig brugt dem.

Til gengæld kan de være en effektiv løftestang i de igangværende forhandlinger mellem USA og EU om en fælles luftfartsaftale, der vil liberalisere alt fra landingsrettigheder til ejerskab i denne én af verdens sidste overregulerede bastioner. Indgår USA og EU en sådan aftale, bortfalder de nye sanktionsregler.