EU går på kattepoter ind i sag mod Tyskland

EU-Kommissionen vil undersøge Tysklands enorme handelsoverskud nærmere, men frygter at det skal blive udlagt som et angreb på Europas mest effektive eksportør.

Formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso (t.h.), og den finske EU-kommissær for økonomi,Olli Rehn, på gårsdagens pressemøde. Foto: John Thys/AFP Fold sammen
Læs mere
BRUXELLES/BERLIN: Det er overskrifter som dem her, EU-Kommissionen frygter: Skal Tyskland nu straffes for sin gode økonomi, spørger den østrigske avis Die Presse. Det tyske magasin Focus skriver, at Tyskland nu trues af en milliardstraf fra EU på grund af landets eksportstyrke.

Ingen af delene er helt rigtige, men EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso var tydeligt nervøs for reaktionerne, da han i går annoncerede en nærmere efterprøvelse af Tysklands store handelsoverskud. Altså forholdet mellem eksporten og importen af varer og tjenesteydelser.

EUs regler for økonomisk styring pålægger EU-Kommissionen at tage affære, hvis der er mistanke om strukturelle ubalancer i et land. Det må der siges at være i Tyskland. Landets overskud på handelsbalancen har ifølge Kommissionen ligget over grænsen i seks år. Kommissionen er under pres for at handle.

»Spørgsmålet er, om Tyskland kan gøre mere for at rebalancere økonomien,« sagde Barroso.

Risikabelt og absurd

Men samtidig er Tyskland EUs mønsterelev, når det handler om industriproduktion, beskæftigelse og konkurrenceevne. Alle de ting de sydeuropæiske lande sukker efter. Og Tyskland er ikke mindst den største garantistiller for euroens overlevelse. På den baggrund kan kritik af Tyskland både være politisk risikabel og virke absurd. Ikke mindst hvis den udlægges som en kritik af Tysklands gode konkurrenceevne og store eksport. Det forsøgte Barroso af al magt at undgå.

»Det her handler ikke om, at vi er uenige med Tyskland, eller at Tyskland er et problem. Vi vil gerne have flere lande som Tyskland. Men vi er også nødt til at undersøge ,hvad konsekvensen af ubalancen er for det øvrige EU,« sagde José Manuel Barroso.

Kritikken kommer ikke mindst fra USA, hvor topøkonomen Adam Posen beskylder Tyskland for at være et lavtlønsland, der udnytter sine handelspartnere. For det første betaler arbejdsgiverne ikke en løn, der modsvarer produktiviteten, sagde han i et interview med TV-stationen CNBC. For det andet investeres der hverken i den offentlige eller den private sektor. For det tredje udsuger Tyskland andre lande, fordi deres eksport subventioneres af den svage euro, og for det fjerde overtager det andres markedsandele ved at eksportere deflation, sagde Adam Posen. Tyskland har mange lavtlønnede især i servicesektoren, men har dog en relativ høj gennemsnitsløn i de store eksportbrancher.

José Manuel Barroso betegnede Tyskland som »det indre markeds store vinder« med særlige kompetencer inden for industriproduktion og mente, at det ville være »fair«, hvis Tyskland åbner sit marked for serviceydelser til gavn for andre EU-lande. EUs økonomikommissær Olli Rehn har tidligere haft efterlyst en større indenlandsk efterspørgsel i Tyskland. På pressemødet i går var han blevet mere forsigtig.

»I den offentlige debat er manøvren blevet præsenteret som noget kontroversielt. Men det handler blot om en økonomisk analyse af, hvordan tysk økonomi fungerer. Det er vi nødt til at studere, inden vi kommer med anbefalinger til foråret,« sagde han afventende.

Blandt de tyske økonomiske vismænd er der uenighed, og her udviklede spørgsmålet sig i går til åbent mundhuggeri. Vismand Peter Bofinger kaldte på et pressemøde i Berlin den amerikanske kritik for rigtig og overskuddet for problematisk og efterlyste flere tyske investeringer.

Hans kollega Volker Wieland kaldte overskuddet for »et markedsresultat«, som kan føres tilbage til tyske styrker. Naturligvis kan det ikke blive ved i evighed, men der er markedsmekanismer, der regulerer den slags. Det er naturligt, at tyskerne sparer op, sagde Volker Wieland. Peter Bofinger rystede på hovedet.

Rent held

Vismanden Lars Feld afviste, at Tyskland er besat af idéen om at være eksportverdensmester. Han mente, at der også er held involveret. Tyske biler er for eksempel ikke specielt innovative, men de sælger alligevel godt i vækstlande. Det er en »uforskammethed«, mente Peter Bofinger, der gav hårdt tysk arbejde, en holdbar virksomhedskultur og høj kvalitet æren for den gode tyske eksport.

José Manuel Barroso håber, at Tyskland vil acceptere efterprøvningen af deres handelsbalanceoverskud, som han beskrev som »uundgåeligt« i forhold til reglerne.

»Hvis der er et land, der konsekvent har insisteret på at følge reglerne, så er det Tyskland,« sagde Barroso, der ikke havde lyst til at snakke om en mulig bødestraf.

Kommissionsformanden, der har en baggrund som jurist, kunne ellers have henvist til reglerne i den såkaldte Six-pack, hvori det fremgår, at et euroland, som gentagne gange ikke reagerer på henstillinger om at rette op på uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer, skal betale en årlig bod svarende til 0,1 procent af dets BNP.

I går nøjedes han med at sige, at »det er alt for tidligt at tale om mulige konsekvenser«.

En tysk journalist ville vide, om hele Kommissionens plan ikke var »latterlig«. Her er Europa i krise, og så handler et helt pressemøde om Tyskland.

Barroso forsvarede sig med, at han bare svarede på spørgsmålene, før han appellerede direkte til journalisterne: »Meget afhænger af, hvordan I præsenterer det«.