Draghi: Grækenland betaler sit lån på mandag

Grækenland bør på eftergivet noget af sin gæld, mener ECB-præsident Mario Draghi, der også spytter ekstra million i centralbankens nødfond. ECB-chefen regner dog med, at grækerne betaler til tiden på mandag.

Foto: DANIEL ROLAND. Mario Draghi
Læs mere
Fold sammen

Såvel IMF som Den Europæiske Centralbank får efter planen en lånetilbagebetaling fra Grækenland på mandag. Grækernes økonomiske situation taget i betragtning, kunne man godt være nervøs for den betaling, men det er ECB-præsident Mario Draghi ikke.

Han gjorde det i dag på centralbankes rentemøde klart, at han forventer, at Grækenland betaler på næste uges første dag.

»Den information, som jeg har tilgængelig, peger på, at tilbagebetalingen vil blive mødt,« svarede Mario Draghi på spørgsmålet om, hvad der ville ske, hvis Grækenland ikke mødte sin forligtigelse »Så det er ikke på bordet.«

Dermed udtrykker Mario Draghi også sin forventning om, at den etablerede brofinansieringen, indtil hjælpepakkerne er på plads, vil have sin effekt.

Grækenland var i det hele taget i fokus på en dag, hvor ECB har holdt såvel renter som tilbagekøbsprogrammer uændrede. Mario Draghi annoncerede blandt andet, at man har skudt yderligere 900 mio. euro i centralbankens nødlikviditetsfond (ELA), så den nu er oppe på 90,5 mia. euro.

Denne relativt lille oprustning af ELA skal ifølge Draghi sørge for, at hæveautomaterne i Grækenland ikke løber tør de kommende dage, men ECB-præsidenten gjorde det samtidigt klart, at han ikke har tænkt sig at løfte kapitalkontrollen med de græske banker.

Sidst, men ikke mindst, udtrykte Mario Draghi også det synspunkt, at Grækenland bør få eftergivet noget af sin gæld.

»Det er ukontroversielt, at gældslettelser er nødvendigt, og jeg tror ikke, at nogen nogensinde har anfægtet det. Spørgsmålet er, hvilken form for gældslettelse vil være bedst inden for vores juridiske rammer. Det er dette punkt, vi bør fokusere på i de kommende uger,« lød det fra Draghi.

Denne bemærkning bliver formentlig ikke helt så ukontroversiel, som Draghi gør den til. Gældseftergivelsen har allerede været et debateret emne i Tyskland, og flere iagttager påpeger, at det meget vel kan blive en svær kamel at sluge for tyskerne.